Drama på dansk

Alzheimers er den nye kreften.

Dansk dramaserie

Anmeldt av: Mikael Godø

mik@dagbladet.no TV:«Sommer» er en sylfersk serie fra Danmarks Radio, som håper den skal følge opp suksessen til «Forbrytelsen». Begge serier består av 20 episoder, men i motsetning til «Forbrytelsen», som jaktet på en morder, kan «Sommer» plasseres i båsen «stort anlagt familiedrama». Den følger ikke karakterene gjennom flere tiår, slik «Krøniken» gjorde, men starter her og nå, i Afrika, nærmere bestemt i Malawi, der Jakob Sommer (Lars Ranthe) jobber for Leger uten grenser.

Jacob og hans kone bestemmer seg for å reise hjem til farens 65-årsdag og når Jacob ankommer familievillaen, blir han raskt delaktig i intriger som han kanskje har forsøkt å rømme fra. Faren (Jesper Langberg) ønsker å pensjonere seg og overlate legepraksisen til Jacob, og ikke til Adam, som er en mer upålitelig playboy.

Den nye kreften

Det blir tidlig klart at Sommer senior er glemsk, og siden vi befinner oss i en dramaserie, er han alvorlig glemsk. For å være litt pompøs: Enhver epoke har sine favorittsykdommer som brukes i film og drama, og Alzheimers er den nye kreften (ikke glem hvor du hørte det først). Langberg er svært god i rollen som legen som fortrenger sin egen sykdom.

Jacob kan ikke dra tilbake til Afrika, såpass skjønner vi – serien skal jo vare i tjue episoder og det blir ikke familiedrama med bare én sønn. Dessuten er Jacob helten vår, han er idealisten, en figur vi også møtte i 2006-filmen «Etter bryllupet», der Mads Mikkelsen gestaltet en bistandsarbeider bosatt i India som må hjemom Danmark en tur – han innhentes av fortida og blir værende.

Godt nok?

Det er ikke meningen å glemme kvinnene. Konene, mødrene og døtrene er selvsagt involvert i dramatikken og i likhet med mennene spilles de av solide skuespillere. Dansk kvalitet hele veien. Men er handlingen dramatisk nok? Foreløpig er svaret «tja».

«Forbrytelsen» ble sett av over 2 millioner dansker mot slutten. Foreløpig er det vanskelig å si om familien Sommer vil bli like populær. I så fall må det dukke opp dramatiske hendelser og karakterer som klarer å holde på et bredt spekter av TV-tittere fram mot sommeren.