KOMMENTARER

Drama på kammerset

NRK vil vite hva de kjøper og dramatikerne vil vite hva de selger. Begge deler er vanskelig.

KRIG PÅ PENNEKNIVEN:  Det er blitt harde fronter mellom NRK og Dramatikerforbundet i forhandlingene om rettighetene til tv-serier som «Kampen om tungtvannet».
KRIG PÅ PENNEKNIVEN: Det er blitt harde fronter mellom NRK og Dramatikerforbundet i forhandlingene om rettighetene til tv-serier som «Kampen om tungtvannet». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Evigheten er forskrekkelig lang. Og det er ikke vanskelig å forstå at Dramatikerforbundet spretter opp og griper etter det retoriske sverdet når NRK i sitt forslag til ny rammeavtale vil kjøpe rettighetene til det manusforfatterne skriver for dem, for all framtid.

Det gjelder alle visninger på alle NRKs plattformer, skjønt det vil bli nye inntektsmuligheter for forfatterne dersom tv-serien de har forfattes, selges til utenlandske kanaler. Dramatikernes representanter sier dette er uaktuelt. Følgene så langt har vært forhandlingsbrudd, og et utsagn fra NRK om at de fra nå vil forhandle med den enkelte forfatter. De beskyldes igjen for å ville knuse fagforeningene og skaffe seg langt svakere forhandlingspartnere.

De som står i stormkastene har behov som er vanskelige å oppfylle samtidig. NRK vil vite hva de kjøper. Dramatikerne vil vite hva de selger. Begge deler er vanskelig å slå fast i en medieverden i rask endring. Det er vanskelig å se for seg hvordan den nære framtida vil se ut, utenom at publikum kommer til å ta det som en selvfølge at de kan se hva som helst, hvor som helst. At seere som ikke finner favorittserien tilgjengelig her og nå, vil trekke på skuldrene og velge noe annet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.