TALE: President Donald Trump holder sin årlige tale der han orienterer kongressen om rikets tilstand i USA. Video: AP Vis mer

Trump holder «State of the union»

Dramaet bak nattens tale

For første gang får Donald Trump motstand av sine egne.

Kommentar

Bakteppet kunne ikke vært dystrere for Donald Trump når han om få timer holder sin forsinkete tale om rikets tilstand. Demokratene har overtatt flertallet i Representantenes hus, Nancy Pelosi er speaker og hans egne er slett ikke så lydige som de en gang var.

Selve talen, hvis Trump holder seg til manuset, vil neppe by på store overraskelser. Men omstendighetene er dramatiske og omtales stadig oftere som historiske. Pelosi nektet rett og slett presidenten å avholde den tradisjonsrike talen så lenge det offentlige var stengt og titusener ansatte permittert. Etter historiens lengste «shutdown» får Trump holde talen en uke på overtid.

Det har ikke gjort presidenten mer populær for å si det forsiktig. Faktisk er det bare en president som har vært mer upopulær ved halvgått løp siden målingene begynte. Selv Jimmy Carter gjorde det bedre. Trumps trøst er kanskje at det republikanske ikonet Ronald Reagan er nederst på lista. Han var likt av bare 35 prosent, mens Trump kryper såvidt over 40-tallet.

Andre målinger er heller ikke lystig lesning. I Wall Street Journal svarer 65 prosent at landet er på feil vei. Trump bryr seg tilsynelatende ikke om slike målinger, han opererer med sin egne hvor han topper alle statistikker. Men republikanerne bryr seg om dem. Det er tydelige tegn til uro etter høstens mellomvalg. Stadig nye siktelser og dommer i forbindelse med Mueller-etterforskningen hjelper ikke på nervene.

I et intervju i helga sa Trump at han fortsatt vurderer å stenge offentlige arbeidsplasser igjen, hvis han ikke får penger til muren sin, når våpenhvilen er over 15. februar og det endelige budsjettet skal vedtas. Han truer dessuten med å erklære nasjonal unntakstilstand for å sikre grensen slik han ønsker. Begge deler har republikanere reagert kraftig på. Han er blitt advart i klare ordelag om at han ikke er garantert støtte blant sine egne.

Det er nye toner. Og reaksjonene viser at de blir tatt på alvor. Trumps fremste våpendrager, senator Lindsey Graham, trakk fram den partipisken amerikanske politikere har størst respekt for. På et politisk møte i hjemstaten Sør-Carolina på mandag sa Graham at de som ikke stiller seg bak Trump, vil miste støtten fra partiet. Graham kalte det et avgjørende øyeblikk i Trumps presidentskap.

Nattens tale regnes som startskuddet for den lange valgkampen. Et kobbel av demokrater har allerede meldt seg på i en valgkamp som i alle henseender fortjener betegnelsen historisk. Aldri har det vært så mange kvinner og minoriteter som stiller. Men to år før neste presidentvalg er det få som tør å vedde mot at Trump kan bli gjenvalgt.

Imens kverner Mueller-etterforskningen videre. Siktelsen mot Trumps tidligere rådgiver Roger Stone er både eventyrlig og skremmende lesning om hva som foregikk i kulissene under forrige valgkamp. Problemet med å omgi seg med folk som Roger Stone og advokaten Michael Cohen er selvfølgelig at de ikke fins lojale hvis de ikke har noe å tjene på det. Allerede har Stone splittet et kobbel av vitner med karakteristikker og beskyldninger. Den ene etter den andre tar til motmæle i mediene og vikler seg inn i nye selvmotsigelser og ufrivillige avsløringer.

Lojalitet er i det hele tatt et problem for Trump. Det har knapt vært en administrasjon med flere lekkasjer. Sist uke ble gjøremålene hans lekket til mediene. Det avslørte at 60 prosent av tida var reservert for såkalt «executive time», det vil si tid som ikke er redegjort for noe sted. Det utløste naturligvis mye vitsing om at Trump så på Fox News og spilte golf mesteparten av tida.

Hadde det enda vært så vel. Det mest graverende med lekkasjen er ikke at Trump er tidenes lateste president, men at han unndrar seg innsyn ved å ha samtaler uten at noen hører på, eller en gang får høre om det. Blant annet spekuleres det i at hans famøse telefonsamtale med Tyrkias president Recep Erdogan, hvor han sa han ville trekke USA ut av Syria, skjedde uten at noen var informert eller var til stede.

Reaksjonene fra de ansvarlige ministerne på området kan tyde på det.

Avsløringen har bidratt til bekymringen for at Trump driver presidentskapet som han drev forretningsvirksomheten sin. Kjernen består av familie og ulike mer eller mindre tilfeldige forbindelser. Det hvite hus blir sammenliknet med 26. etasje i Trump Tower, etasjen hvor Trump styrte sin forretningsvirksomhet fra og ikke minst hvor han drev sin valgkamp.

I natt gjør han en gjesteopptreden i Kongressen. Det er et av hans registrerte gjøremål denne uka.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.