Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Krig mellom TV-kanalene om beste sendetid

Dramakrig mellom TV 2 og TV3: «Aber Bergen» kan bli kansellert

Neste sesong kan dramaserien være historie.

KAN BLI AVVIKLET: Hvis de to dramaseriene fortsatt må konkurrere om seerne på torsdagskveldene, kan det føre til at «Aber Bergen» blir avviklet, sier programdirektør i TV3 Andreas Bakka Hjertø. Foto: TV3/Rune Bendiksen
KAN BLI AVVIKLET: Hvis de to dramaseriene fortsatt må konkurrere om seerne på torsdagskveldene, kan det føre til at «Aber Bergen» blir avviklet, sier programdirektør i TV3 Andreas Bakka Hjertø. Foto: TV3/Rune Bendiksen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Sånn det er nå, er «Aber Bergen» truet. Når vi får en av Norges største dramasatsinger med TV 2 sin fulle kraft bak, rett imot oss, så blir vi redde for seriens framtid, sier programdirektør i TV3, Andreas Bakka Hjertø til Dagbladet.

Det er dramaserienes sendetid som ligger i kjernen for konflikten mellom de to TV-kanalene. TV3s dramaserie «Aber Bergen» er godt i gang med sin første sesong, og sender sin femte episode torsdag denne uken. Torsdag 27. oktober har TV 2 premiere på «Frikjent 2» - midt i sendetida til «Aber Bergen». Slikt blir det dramakrig av.

Nå som premieredagen nærmer seg, ruster de to kanalene seg til kamp om torsdagsseerne.

BEKYMRET: Andreas Bakka Hjertø jobber som programdirektør i MTG TV, som driver TV3, Viasat 4 og TV 6. Han er bekymret for at seertallene til «Aber Bergen» ikke skal bli gode nok.
BEKYMRET: Andreas Bakka Hjertø jobber som programdirektør i MTG TV, som driver TV3, Viasat 4 og TV 6. Han er bekymret for at seertallene til «Aber Bergen» ikke skal bli gode nok. Vis mer

- En dramatisk nedgang i seertall vil kunne ende med at «Aber Bergen» blir kansellert. Det ville vært katastrofalt for seerne våre, og ikke minst for norsk dramaproduksjon, sier Hjertø.

Hos TV 2 møter han imidlertid ingen forståelse.

- TV3 må ikke legge skylda på TV 2 for at de har dalende sendetall på «Aber Bergen» før «Frikjent» har hatt premiere. Kan godt hende at de to programmene vil leve godt side om side, sier kommunikasjonssjef i TV 2, Jan-Petter Dahl.

Ikke med på avtalen

Ifølge TV3 ble sendetidspunktet for «Aber Bergen» valgt nettopp med tanke på at det ikke skulle kræsje med noen andre tv-kanalers dramaproduksjoner.

Det har lenge vært en slags «gentlemen's agreement» i bransjen om å ikke legge store, kostbare dramaproduksjoner i direkte konkurranse med hverandre.

- Vi trodde den avtalen gjaldt alle. Men plutselig så legger TV 2 hele sin dramasatsing på torsdager, sier Andreas Bakka Hjertø i TV3.

STÅR PÅ SITT: Kommunikasjonssjef i TV2, Jan Petter Dahl, har ikke tenkt å endre sendetidspunktet for TV 2s «Frikjent».
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
STÅR PÅ SITT: Kommunikasjonssjef i TV2, Jan Petter Dahl, har ikke tenkt å endre sendetidspunktet for TV 2s «Frikjent». Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

TV 2 bekrefter at en slik avtale eksisterer, men den er mellom NRK og TV 2.

- Det er en «gentlemen's agreement» mellom de største dramakanalene, vi har en dialog om særdeles kostbare produksjoner. Men der hadde TV3 også hatt mulighet til å være med, dersom de hadde tatt kontakt på et tidlig stadium, sier Jan-Petter Dahl i TV 2.

Videre mener Dahl at TV3 har bommet fullstendig dersom de mener at TV 2 ikke har sendt drama på torsdager tidligere.

- Det er helt feil. Humor på torsdager hadde vi riktignok i forrige sesong. Historisk så har vi en tradisjon for å vise nordisk drama i denne sendetiden. Det er også på torsdager at den prisbelønte serien Dag har vært vist. Også andre norske dramaproduksjoner har vært vist på torsdagene, sier han.

Samtidig hevder TV3 at det er de som har hatt drama på sin kanal på torsdagskveldene. Dette har de hatt siden i vinter, ifølge TV3.

Ingen vil flytte programmet

Det var TV 2 som først oppdaget at de to programmene hadde fått samme sendetid. Da tok de umiddelbart kontakt med TV3. Problemet er at ingen av kanalene ser seg villige til å bytte sendetid for sin dramaserie, og TV 2 hevder at premieredagen til Frikjent har vært klar internt i TV 2 i ti måneder. Da var det ifølge Jan-Petter Dahl ingen i TV 2 som kjente til TV3 sine planer.

Også TV3 understreker at de bruker lang tid på å planlegge en produksjon. Men ifølge programdirektør Anders Bakka Hjertø hadde TV3 allerede lansert Aber Bergen da TV 2 tok kontakt. Derfor står partene nå fast ved sitt.

- Skal vi finne en løsning på dette, så må en av oss bytte sendetid. For oss er det destruktivt å flytte midt i serien, og det er destruktivt for alle seerne våre som er blitt vant til at vi sender på torsdager, sier programdirektøren i TV3.

Han viser til at TV 2 nylig har flyttet rundt på flere av programmene som sendes på torsdager, og antyder at det derfor burde være en smal sak å også endre sendetida til «Frikjent».

- TV3 vet godt at å flytte på en planlagt premiere med alt det den innebærer er noe helt annet enn å flytte et program som pågår og som ikke leverer gode nok seertall. Det er noe alle tv-kanalene gjør med ujevne mellomrom, sier Jan-Petter Dahl i TV 2.

Beskyldt for å motprogrammere

Beskyldningene hagler i begge retninger. I en siste appell til TV 2, publisert i Kampanje.com, ber programdirektør Andreas Bakka Hjertø kanalen innstendig om at de flytter serien. Den har han foreløpig ikke fått svar på. I den samme appellen kaller han TV 2 for «på grensen til hyklersk».

- Å gå ut og si at man skal samarbeide for norsk drama, og så velger man å motprogrammere? Det er merkelig. Da hadde det vært mer realt å si at man konkurrerer, da. Nå går de imot det de har kommunisert tidligere, sier Hjertø.

- Det er helt feil at vi prøver å motprogrammere. TV3 burde ha godt grunnlag for å si noe om de vil fortsette å produsere «Aber Bergen» allerede nå. Seertallene deres er jo nedadgående, og sist jeg sjekket, var det rett over 100 000 for førstegangsvisningen på TV torsdags kveld. Og det er fortsatt over en uke til vi har vår premiere, sier Jan-Petter Dahl i TV 2.

«Aber Bergen» har etter fire episoder 225 000 seere i gjennomsnitt per episode. «Frikjent» har så langt et snitt på 850 000 seere. Tallene inkluderer førstegangseere, live, opptak, repriser og web.

Begge seriene er gjort tilgjengelige for strømming.

Saken har tidligere vært omtalt i Medier24.com og Bergens tidende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!