Dramatikk på Geologisk museum. Interiør fratas fredning: - Kan ikke være riktig

Jusprofessor reagerer på departementets vedtak.

IKKE RIKTIG: Tidligere denne uken opphevet Klima- og miljødepartementet fredningen av museumsinteriøret i andre og tredje etasje i Geologisk museum, på grunn av en saksbehandlingsfeil hos Riksantikvaren. Nå sier jusprofessor at denne opphevingen ikke kan være riktig. FOTO: Naturhistorisk museum
IKKE RIKTIG: Tidligere denne uken opphevet Klima- og miljødepartementet fredningen av museumsinteriøret i andre og tredje etasje i Geologisk museum, på grunn av en saksbehandlingsfeil hos Riksantikvaren. Nå sier jusprofessor at denne opphevingen ikke kan være riktig. FOTO: Naturhistorisk museum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Denne uken opphevet Klima- og miljødepartementet fredningen av interiøret i andre og tredje etasje ved Geologisk Museum i Oslo, fordi Riksantikvaren hadde gjort en saksbehandlingsfeil. Museet beskrives som et av de best bevarte eldre museene i landet, og Fortidsminneforeningen mener det er en skandale at det sjeldne interiøret ikke lenger er vernet.

Nå sier Johan Aulstad, professor ved juridisk fakultet og leder av forskningsgruppen for forvaltningsrett ved Universitetet i Tromsø, at vedtaket til departementet ikke kan være riktig.

- For meg ser det ut som departementet begrunner sin avgjørelse om å oppheve fredningen, med at Riksantikvaren hadde inngått en forhåndsavtale hvor de forpliktet seg til ikke å frede inventaret. Departementet ser videre ut til å mene at denne avtalen innskrenket Riksantikvarens kompetanse, slik at Riksantikvaren ikke lenger hadde adgang til å frede inventaret. Jeg mener dette ikke er riktig, fordi Høyesterett har stilt seg avvisende til å godta avtaler om fremtidig myndighetsutøvelse, sier Aulstad.

Gjorde forhåndsavtale

Det er Naturhistorisk museum, som ligger under Universitetet i Oslo, som eier Geologisk museum. Før museet ble fredet i 2014, inngikk Riksantikvaren og Naturhistorisk museum en avtale seg imellom, om at de kunne ta ut deler av interiøret fra Geologisk museum og lagre det et annet sted.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer