Dramatikk uten drama

Usedvanlig utflytende om fedre og sønner, kvinner og kommunister.

BOK: Thore Eithun Helland er advokat, og debuterte i 2003 med den Hamsun-inspirerte «Bitterhonning blues». Nå har han skrevet en thrillerliknende bok nummer to om den ambisiøse forretningsadvokaten Karl.

Fedre som dreper

Karl har en vakker kone og en slapp stesønn, mange penger og stort hus. Men han har et farlig temperament. Det skal føre til at han blir presset inn i en selsom avtale med en kvinnelig kollega. En avtale som skal koste ham jobb og kanskje kone.

Det er mye dramatikk i denne boka, der fokus etter hvert flyttes over på Karls gjenerindringer fra barndommen. De gir forklaringen på hans raseri og tilsynelatende følelseskulde. Her er fedre som denger og dreper sine sønner, sønner som forsøker å drepe sine fedre. Her er i tillegg en slags sidetematikk om Karls far som var kommunist, og ble overvåket.

Lite gjennomarbeidet

Men Helltun klarer ikke å følge opp de mange store temaene han etter hvert introduserer. Han klarer heller ikke å forme en troverdig hovedperson. Det hele smuldrer liksom bare opp. I tillegg er redigeringen usedvanlig rotet.

Så lite gjennomarbeidet og amatørmessig er boka, er det er nesten underlig at et så veletablert forlag som Samlaget har latt dette gå gjennom. Helland kunne ha skrevet en langt mer stringent roman om han bare hadde fått skikkelig konsulenthjelp.