Dramatisk fluktroman

Omstridt bok skildrer migranters livsfarlige reise gjennom et voldsherjet Mexico.

KRITIKKVERDIG: Den nordamerikanske forfatteren Jeanine Cummins er blitt heftig kritisert av kolleger for å ha skrevet fra en latinamerikansk virkelighet. Foto: Joseph Kennedy
KRITIKKVERDIG: Den nordamerikanske forfatteren Jeanine Cummins er blitt heftig kritisert av kolleger for å ha skrevet fra en latinamerikansk virkelighet. Foto: Joseph Kennedy Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det starter med en massakre. Kyllingklubbene ligger fortsatt på grillen idet drapsmennene etterlater seg 16 lik i bakgården der familien skulle feire en kusines femtenårsfest. Vi er i Acapulco og har nettopp bevitnet ugjerningene til det Jeanine Cummins kaller «det urbane Mexicos moderne busemenn».

«Amerikansk jord» er en spenningsroman med utgangspunkt i en grotesk virkelighet som tvinger folk på flukt fra Mexico, Honduras, Guatemala og El Salvador. Disse sentralamerikanske migrantene er ikke utelukkende økonomiske flyktninger; svært mange av dem flykter fra samfunn ødelagt av ekstrem vold og skyhøye mordrater. Cummins roman følger en mor med en åtte år gammel sønn på katt-og-mus-flukt fra et narkotikakartell gjennom Mexicos ørkenlandskap mot «el norte», det forjettede USA.

På godstog

Lydias mann var en journalist som hadde gravd for dypt i affærene til kartellet Los Jardineros og lederen med kallenavnet La Lechuza, «Ugla». Lydia og sønnen Luca overlever bakgårdsmassakren ved å gjemme seg bak en flisevegg i dusjen, men begge er på kartellets drapsliste og må legge ut på en livsfarlig odyssé der enhver politimann, grenselos, migrant eller gateselger kan være en angiver, spion eller leiemorder. Deler av flukten forgår på taket til «La Bestia», beistet, det beryktede godstoget som kjører nordover gjennom Mexico nord. Utallige er de migrantene som er omkommet i ulykker underveis.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer