Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

-Dramatisk for operaen

Første operaforestilling må utsettes.

(Dagbladet.no): Det er ikke lett å skulle bygge ny opera. Bare måneder etter gulfargekrisen er løst, må operasjef Bjørn Simensen innse at tidsskjemaet for den første operaproduksjonen ryker.

På grunn av sterkt press i byggemarkedet har ikke teknisk utstyr blitt levert i tide for opplæring av teknisk personell på den nye, hyperavanserte scenen.

Opplæringen skulle startet 1. februar. Men først etter påske kan operaens mannskap slippe til på den dreibare scenen, de hydrauliske podiene, de 130 vinsjene i taket og  styringssystemet som kontrollerer det hele.

Den aller første operaproduksjonen som går av stabelen i Bjørvika blir dermed ikke den spesialkomponerte «Jorden rundt på 80 dager», som egentlig skulle ha premiere 26. april.

Sikkerheten går foran

- Sikkerheten til medarbeidere på scenen må selvsagt være 100 prosent forsvarlig, sa Statsbygg-direktør Hilde Nordskogen i på en pressekonferanse i Operaen i dag.

«Jorden rundt på 80 dager» utsettes og får antakelig premiere nyttårsaften 2009/2010. Forestillingen som vil gå inn i historien som den første operaproduksjonen i det nye huset, er «Don Carlo», med premiere 20. september.

- Fram til da vil det bli kjørt operagallaer med høydepunkter fra opera- og operettehistorien. Dette vil være en ren konsertoppsetning, ikke en teatralsk oppsetning, og derfor mulig å gjennomføre uten å ta i bruk hele den tekniske sceneinstallasjonen, sier Bjørn Simensen.

TRIST: Operasjef Bjørn Simensen måtte i helgen innse at den første operaproduksjonen i Bjørvika ikke blir hans hjertebarn - den nykomponerte «Jorden rundt på 80 dager». Her er operasjefen i forkant av den tekniske sceneinnstallasjonen som kom for sent i hus for at tidsskjemaet kunne følges. Foto: PÅL NORDSETH/DAGBLADET
TRIST: Operasjef Bjørn Simensen måtte i helgen innse at den første operaproduksjonen i Bjørvika ikke blir hans hjertebarn - den nykomponerte «Jorden rundt på 80 dager». Her er operasjefen i forkant av den tekniske sceneinnstallasjonen som kom for sent i hus for at tidsskjemaet kunne følges. Foto: PÅL NORDSETH/DAGBLADET Vis mer

- Dramatisk

Han legger ikke skjul på utsettelsen av «Jorden rundt på 80 dager», komponert av Gisle Kverndokk og med libretto av Øystein Wiik, var en tung pille å svelge.

- Denne oppsetningen var min baby, og sammen med opphavsmennene har jeg vært involvert helt siden idéstadiet. Tanken var at den første operaproduksjonen skulle være norsk, nyskrevet, peke framover og appellere til barn og unge. Når det likevel ikke blir denne er det dramatisk, sier han.

- «Don Carlo» er likevel ingen dårlig erstatning, legger han til.

Åpningsgallaen 12. april vil gå som planlagt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media