Dramatisk og selvsentrert om livet som kjempende mamma

Berit Riise viser seg som både offer og løvinne i ny bok.

IKKE BARE FOTBALL: Norges mest kjente fotballmamma, Berit Riise, har skrevet bok om sitt liv. Den er midt i blinken for dem som liker ukebladsartikler om «sterke kvinneskjebner», mener anmelderen. Foto: METTE RANDEM
IKKE BARE FOTBALL: Norges mest kjente fotballmamma, Berit Riise, har skrevet bok om sitt liv. Den er midt i blinken for dem som liker ukebladsartikler om «sterke kvinneskjebner», mener anmelderen. Foto: METTE RANDEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Bare en mamma», Berit Riises bok som sitt liv, innledes med beskrivelsen av hvordan hun blir slått, plaget og terrorisert av sin første ektemann. Avskyelighetene varer i 10 år, fra hun er 17 til 27, før hun til slutt klarer å rive seg selv og parets to unge sønner vekk fra overgriperen.

Det er bare tilfeldig at hun faktisk overlever. Naturligvis sitter hun igjen med store mentale arr.

Leserens dilemma Man kan umulig føle annet enn dyp medlidenhet med Riise for å ha havnet i dette helvetet. Samtidig stilles man som leser i et følelsesmessig dilemma, med hensyn til resten av fortellingen om hvordan hun driver sine to fotballsønner fram til ære og vanære, på og utenfor fotballbanen.

I hva slags lys skal vi se hennes ustoppelige pågangsvilje, ærgjerrighet og stahet for å oppnå det hun vil for sine sønner og seg selv? Det har resultert i små og store tragedier, men også i fantastisk suksess.

Yngstesønnen Bjørn Helge ble profesjonell fotballspiller i Premier League. Eldstemann John Arne er i ferd med å gjøre intet mindre enn den mest imponerende proffkarrieren i norsk fotballs historie. Uten mamma Berits gulrot og pisk-pådriving, hadde nok begge to lagt opp lenge før de ble berømte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer