MÅ GÅ?  Flere kommentatorer spår at kulturminister Thorhild Widvey blir en av statsrådene som må forlate regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MÅ GÅ? Flere kommentatorer spår at kulturminister Thorhild Widvey blir en av statsrådene som må forlate regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Dramatisk valg for Høyre: Tror kulturministeren må gå

Redaktører om Thorhild Widvey.

(Dagbladet): Høyre opplevde et sviende nederlag i gårsdagens valg, og partiet mister grepet om de fleste storbyene i Norge.

Flere kommentatorer tror i dag at valgresultatet vil føre til at regjeringspartiene tar nye grep i statsrådskabalen.

- Liten kunnskap om kultur Dagbladet har i dag snakket med flere eksperter som mener kulturpolitikken og kulturminister Thorhild Widvey har vært fraværende i valgkampen.

Widvey på sin side avviser påstandene.

I dagens sending av radioprogrammet NRK Kulturnytt følges temaet opp. Og her spår tre avisredaktører at Thorhild Widvey er blant ministrene som må gå etter de blåblås krisevalg.

- Det er godt mulig hun må gå. Vi har en kulturminister som har vist liten interesse og kunnskap om kultur. Uansett vil det bli en endring i den kabalen etter valget, sier Hilde Sandvik, kulturredaktør i Bergens Tidende.

Samfunnsredaktør i Nordlys, Lasse Gangås, mener også at Widvey mangler kunnskap om kultur.

- Hun er ikke på linje med kultur- og kunstfeltet i Norge i det hele tatt! Kulturministeren er en av de som nå må byttes ut.

Spår ny kulturminister Mode Steinkjer, kulturredaktør i Dagsavisen, viste i dagens radiosending til Widveys svar i Dagbladets artikkel, og sa:

- Widvey sa at kulturpolitikk hadde spilt en stor rolle i denne valgkampen. Det er en valgkamp jeg ikke har greid å finne. Hun er ikke «hands on» på kulturlivet i Norge. Jeg tror vi går mot et skifte der.

Til Dagbladet utdyper Mode Steinkjer at han tror Widvey er ferdig som kulturminister, men han tror ikke at hun nødvendigvis er ferdig som statsråd:

- Thorhild Widvey har vist seg som en minister som ikke er helt på nett med feltet hun er satt til å styre. Jeg tror vi får et skifte av kulturminister, men jeg tror ikke at Widvey vil forsvinne fra regjerningen. Hun kan gjøre en bedre jobb i andre poster, sier han.

- Politikkens gang Politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen, er enig i at kulturministeren kan bli blant dem som må forlate sin post etter valget. 

- Det er tid for rokeringer og utskiftinger, og det vil skje flere steder. De rødgrønne skiftet ut mange i løpet av sine perioder. Så det er politikkens gang. Thorhild Widvey er absolutt en kandidat til å skriftes ut.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Kulturministeren opplyser, via seniorrådgivar i Kulturdepartementet Ketil Frøland, at hun ikke vil kommentere saken.