Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Drapet som ryster Korea

Kim Jong Un brøt det mest uhørte tabuet i den konfutsianske tradisjonen da han drepte sin onkel, en eldre slektning. Dette radikale bruddet med tungt nedarvet folkeskikk ryster mennesker både nord og sør i Korea.

SLUTTEN: Jang Song Thaek er bundet og kneblet før han skal dø. Foto: REUTERS/Yonhap Scanpix
SLUTTEN: Jang Song Thaek er bundet og kneblet før han skal dø. Foto: REUTERS/Yonhap Scanpix Vis mer
Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Drapet på onken Jang Song Thaek er spesielt opprørende fordi Kim-dynastiet selv er basert på en konfutsianistisk tradisjon.

Forfedredyrkelse
Det kommunistiske familiedynastiet er i prinsippet preget av en sterk slektslojalitet, med forfedredyrkelse, respekt for foresatte og foreldre, slik det er dyrket i konfutseanismen gjennom århundrer. Det er derfor Kim har kunnet arve Kim i tre generasjoner i et system som i utgangspunktet var kommunistisk, og ikke noe arvekongedømme.

Dagens Kim Jong Un ble pekt ut til å bli leder etter at faren, Kim Jong Il, hadde et slag i 2008. Da det var klart at Kim Jong Il ikke hadde lang tid igjen, var det onkelen Jang Song Thaek, og tanta, Kim Kyong Hui, som ble utpekt til politiske verger for den kommende lederen. Da Kim Jong Il døde i desember 2011, var onkel Jang og tante Kim alltid bare et skritt bak den nye lederen.

Synd mot himmelsk logikk
Det var fordi familie og blod var den sikreste garantien for at den unge og uerfarne lederen ikke skulle bli lurt, og spilt ut over sidelinja politisk. Alt dette i tråd med konfutsianistisk tradisjon, som alltid har stått sterkt i Korea, selv om tradisjonen i utgangspunktet er kinesisk.

Nå er onkel Jang, den fremste vergen, død, drept av sin egen nevø. Og det er rystende. En kommentator beskriver det med et koreansk uttrykk, som en «synd mot den himmelske logikk».

Men synden er også av denne verden. Det vet vi fordi Jangs fall også ser ut til å handle om en kamp om penger, autoritet, og det som trolig er en systematisert rivalisering mellom de militære, og de politiske byråkratene i kommunistpartiet.

Et oppdrettsanlegg
Basert på kilder i sør-koreansk og amerikansk etterretning kunne The New York Times på julaften fortelle historien om at strid om et verdifullt skalldyroppdretts-anlegg trolig er utgangspunktet for den vodsomme striden som endte med onkel Jangs død.

Etter at dagens Kim kom til makta ga han onkel Jang ansvaret for et oppdrettsanlegg som de militære tidligere hadde hatt kontrollen over. Men etter angivelig å ha sett sultne soldater i sommer skal Kim Jong Il ha beordret at oppdrettsanlegget ble gitt tilbake til de militære.

Da rundt 150 soldater i månedsskiftet september/oktober kom for å ta kontroll over anlegget, svarte Jangs sikkerhetsstyrker med å skyte, og minst to soldater skal ha blitt drept. Dette skal ha gjort Kim rasende, og han beordret først at to av Jangs nærmeste skulle skytes, før tida kom til Jang selv.

Reformer og hæren
Dette forteller en historie om den tilbakestående økonomien i Nord-Korea, der kontroll over eksportindustrien er det eneste som har verdi. Men det forteller trolig også historien om en maktkamp med ideologiske overtoner. For onkel Jang var partiets mann, og ikke generalenes. Og det var han som hadde gode kontakter med kineserne, praktisk talt de eneste handelspartnerne til Nord-Korea.

Og der krefter i partiet vil ha økonomiske reformer, så er generalene mer opptatt av å beholde sine privilegier i farens system av «militæret først». Hvis det er tilfellet kan det virke som om reformkreftene har tapt - på eksekusjonspeletongen.