Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Drapsdommen kan blir film

«Max Manus»-regissørene har vært i kontakt med Tjostolv Moland og Joshua French om å lage film av historien deres. Samtidig har flere forlag bokplaner.

BOK OG FILM: Tjostolv Moland og Joshua French er årets kanskje aller mest omtalte personer i Norge. Nå blir historien deres bok — og kanskje også film.
BOK OG FILM: Tjostolv Moland og Joshua French er årets kanskje aller mest omtalte personer i Norge. Nå blir historien deres bok — og kanskje også film. Vis mer

||| Tjostolv Moland og Joshua French har fått utallige spaltemeter og forsider i norske aviser. Nå kaster forlag og filmfolk seg inn i kampen om å fortelle historien deres.

«Max Manus»-regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning er allerede på saken.

—Vi har vært i kontakt med flere journalister som har vært der nede for å finne ut om dette kan være et mulig prosjekt. Vi er interesserte i saken, forteller Sandberg, som nå er på plass i Toronto for å vise fram «Max Manus».

Regissøren har foreløpig ikke møtt Moland og French personlig, men har fått videreformidlet beskjeder til og fra fengselet. Han er ikke i tvil om at det både i bok- og filmbransjen er stor interesse rundt skjebnen til de to nordmennene.

—Dette er en sak som har fått stor oppmerksomhet i Norge, og det er nok flere som ser at dette er en historie som kan passe til bok eller film.

Ønsker det sterkeste

Sandberg understreker at det er altfor tidlig å si noe om en eventuell film om Kongo-saken vil bli realisert.

—Vi er for tida inne på flere prosjekter, men vi vet ikke hva som blir vår neste film. Det viktigste for oss er å finne den beste, sterkeste og mest interessante historien å fortelle, så vil tida vise om dette er en slik historie. Det viktigste nå er å se hvordan det går med gutta der nede.

Den kritikerroste regissøren Erik Poppe har reist mye i Afrika og er svært engasjert i Kongo-saken. Han mener det er flott hvis noen lager film om den — så lenge den settes inn i et større perspektiv.

—Den spennende historien her er ikke om disse gutta er utsatt for justismord eller ikke. Det interessante er hverdagen i Kongo og den omfattende lyssky virksomheten der hvite kjeltringer og leiesoldater utnytter lokalbefolkningen og tømmer landet for ressurser. En film som omhandler dette, oppfordrer jeg til å lage, sier Poppe, som mener norsk presse så langt har opptrådt altfor ensidig i saken.

Forfatter i Kisangani
På bokfronten er sakprosaforfatteren Morten Strøksnes nå på plass i Kongo på vegne av Gyldendal.

—Dette er en unik historie med nordmenn i hovedrollene. Også andre aspekter, som for eksempel forholdene i Kongo, er verdt å belyse. Dette er en historie som trenger å bli fortalt i litt større bredde enn det som er blitt gjort til nå, mener Gyldendals redaksjonssjef for dokumentarbøker, Jan Swensson.

—Kan det være problematisk å skrive om en sak som har så mange versjoner?

—Helt klart, og oppgaven ligger i å knekke den koden.

Swensson vet ikke om Strøksnes har vært i kontakt med de to nordmennene personlig, men setter det heller ikke som et absolutt krav. Boka planlegges å komme ut neste år.
Har spurt forfattere

Forlagssjef Richard Aarø i Tiden bekrefter at også hans forlag har henvendt seg om bokplaner til potensielle forfattere.

—Det eksotiske og dramatiske ved disse to nordmennene i Afrika gjør saken til veldig godt bokstoff. Samtidig har begge interessante familiehistorier, og som norske elitesoldater er det et spennende spørsmål hvor mennesker med deres militærbakgrunn egentlig havner her i verden. Også Aarø påpeker at dette er en komplisert sak som må angripes kritisk og helhetlig.

—Om vi eventuelt lager den med eller uten Moland og French, vet jeg ikke, men drømmen er jo at de setter seg ned og forteller sin egen historie.

SUKSESSDUO:  Espen Sandberg (t.h.) og 

Joachim Rønning hadde sammen med Aksel Hennie (t.v.) stor suksess med «Max Manus». Nå vurderer de å lage film av Kongo-saken.
SUKSESSDUO: Espen Sandberg (t.h.) og Joachim Rønning hadde sammen med Aksel Hennie (t.v.) stor suksess med «Max Manus». Nå vurderer de å lage film av Kongo-saken. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling