Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

-  Drapsmann kan gå fri

En drapsmann kan gå fri som følge av NRK-serien «Kripos».

TROMSØ (Dagbladet): Det frykter førstestatsadvokat i Troms og Finnmark, Lars Fause.

Han reagerer på at det i episodene om drapet på Erling Eriksen (85) på Breivikeidet i Troms vinteren 2002, som ble vist på NRK 1 i går og forrige onsdag, ble avslørt for mange detaljer fra åstedet.

-  En rekke ting burde aldri kommet fram. Saken er til observasjon, og jeg mener muligheten for en oppklaring nå er ytterligere svekket, sier Fause til Dagbladet.

-  Vitneprov mister verdi, anfører han.

-  Vanskelig

Leder for kriminalavdelingen ved Troms politidistrikt, Einar Pedersen, påpeker at avtalen var gjort direkte med Kripos, men legger ikke skjul på at man lokalt opplevde det som vanskelig å jobbe med et TV-team på slep.

-  De ble nesten en del av etterforskningsteamet, og det ble et konsentrasjonsarbeid uten like. Man kunne lett glemme at dette tross alt ikke var politifolk. Vi vil tenke oss om før vi aksepterer noe slikt igjen, sier Pedersen, som så episodene før de gikk på lufta.

-  Men det var lite vi følte vi kunne gjøre med produktet da, fastslår krimsjefen.

Forutsetninger

Kripos\' Arne Huuse legger ikke skjul på at man innledningsvis hadde betenkeligheter med å inngå et samarbeid, og at man derfor la til grunn noen forutsetninger:

-  Hensynet til personvern veide tungt, i tillegg var det viktig ikke å avsløre etterforskningsmetoder. Det var også viktig at den stedlige påtalemyndighet ikke hadde noe å bemerke til råproduktet. I forhold til Breivikeidet kom det ingen merknader, sier Huuse.

-  Allment kjent

Kjetil Johnsen i Novemberfilm fastslår at politiet hadde mulighet til å komme med innvendinger.

-  Vi var i Tromsø og viste programmene for ledelsen, uten at det kom noen innvendinger. At statsadvokaten og kriminalsjefen nå er skeptiske, kan vi ikke ta ansvar for, sier Johnsen, som opplyser at politiet hadde mulighet til å si nei før filmingen startet.

-  Alle spilleregler, både i forhold til politi, pårørende og siktede, er fulgt, sier Johnsen.

KRITISK: Førstestatsadvokat i Troms og Finnmark, Lars Fause, er kritisk til at det i NRK-serien «Kripos» avsløres detaljerte opplysninger om åstedet for et uløst drap.