Drapsmann spilt av Jack Black løslatt fra fengsel

Må bo i garasjen til Oscar-nominert regissør.

(Filtermagasin.no): I Richard Linklaters svarte komedie «Bernie» (2011), spiller Jack Black karakteren Bernie Tiede - en tykkfallen skaphomo med sans for sang, teater og eldre damer. Han jobber som begravelsesagent, og er utrolig populær i lokalmiljøet.

En dag kommer Tiede i kontakt med Marjoire Nugent (i filmen spilt av Shirley MacLaine), en 81 år gammel enke som viser seg å være et manipulativt hespetre. Når Marjories følelsesmessige manipulering går for langt myrder Bernie den gamle dama.

Dette er ingen spoiler, for «Bernie» er nemlig basert på en sann historie. Og i går ble den virkelige Bernie Tiede løslatt fra fengsel etter 17 år, melder Los Angeles Times.

Ble misbrukt Tiede ble egentlig dømt til livstid i fengsel for drapet i 1996, men nå har en dommer i Panola County, Texas, gått med på å løslate den 56 år gamle mannen.

Det skjer dog på én betingelse: Han må bo i en leilighet i garasjen til regissør Richard Linklater (Oscar-nominert i år for manuset til «Before Midnight»).

POSITIV KRAFT: Virkelighetens Bernie Tiede. Filmen «Bernie» viser hvordan mannen sjarmerte lokalmiljøet i  Carthage, Texas, og ifølge regissør Richard Linklater har Bernie også vært en populær innsatt. FOTO: SCANPIX/AP
POSITIV KRAFT: Virkelighetens Bernie Tiede. Filmen «Bernie» viser hvordan mannen sjarmerte lokalmiljøet i Carthage, Texas, og ifølge regissør Richard Linklater har Bernie også vært en populær innsatt. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer

Løslatelsen skjer etter at Tiedes advokater la fram ny dokumentasjon som beviste at mannen ble seksuelt misbrukt som barn, noe som anses for å være en formildende omstendighet rundt forbrytelsen.

Aktor Danny Buck Davidson, som ble portrettert som en kompromissløs hardhaus av Matthew McConaughey i «Bernie», bestemte seg for å gå med på at de nye opplysningene om misbruk var relevante for at drapet fant sted.

- Dette var en tragedie for alle involverte. Det finnes ingen vinnere, sier han ifølge Hitfix.

Positiv kraft Davidson prosederte imidlertid opprinnelig saken som et kaldblodig drap. Han viste til at Bernie hadde skjult liket av Nugent i fryseren i ni måneder, og at han hadde fortsatt å bruke pengene hennes etter at kvinnen var død.

Dommeren i saken har beordret Tiede og Linklater til ikke å snakke med media, men ifølge Hitfix sa regissøren følgende i retten:

STILLER MED GARASJEN: Filmskaper Richard Linklater, her avbildet på vei ut fra rettslokalene i Panola County. FOTO: SCANPIX/AP
STILLER MED GARASJEN: Filmskaper Richard Linklater, her avbildet på vei ut fra rettslokalene i Panola County. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer

- Jeg ble veldig imponert da jeg besøkte ham i fengselet, og så hvordan de andre innsatte så opp til ham. Han var en veldig positiv kraft i et negativt miljø. Jeg og andre kommer til å hjelpe ham på alle måtene vi kan.

At Linklater har et voldsomt engasjement for filmene sine er hevet over enhver tvil. For tiden er han aktuell med «Boyhood» - en oppveksthistorie spilt inn i over hele 12 år.

Denne saken er tidligere publisert på film- og tv-bloggen Filter.