Sendte direkte på Facebook Live

Drapsoppfordringer og nakenstunts på direkten: Nå advarer Kripos mot ny Facebook-trend

Det kan være straffbart å filme andre personer.

BLE TATT: En tilsynelatende beruset mann har på seg HV-uniform og går ut i veien med et luftvåpen. En kvinne filmer. Så blir de pågrepet av politiet. Hele seansen ble direktesendt på en lukket Facebook-gruppe. Vis mer

(Dagbladet): - Ikke uventet så ser vi en trend der Facebook Live blir brukt mer og mer, skriver Kjersti Rønholt ved politiets nettpatrulje i Kripos i en e-post til Dagbladet.

Hun opplyser at nettpatruljen følger godt med på de nye tjenestene som kommer på Internett, og hvordan disse blir brukt.

I vår lanserte Facebook tjenesten Facebook Live, som tillater hvem som helst å strømme video direkte til omverdenen.

Flere tips til Kripos

FARLIG LEK: Denne skjermdumpen viser en mann som kledde seg naken og prøvde å stoppe bilister med det som så ut som et ekte våpen. Foto: Privat
FARLIG LEK: Denne skjermdumpen viser en mann som kledde seg naken og prøvde å stoppe bilister med det som så ut som et ekte våpen. Foto: Privat Vis mer

- Vi får en del tips der live-streaming er en del av saken. Vi vurderer og agerer i slike saker på samme måte som vi agerer på bekymringer som kommer utenfor Internett, opplyser hun.

I de sakene der det finnes digitale bevis som viser handlingsforløpet eller den kriminelle handlingen, er dette til stor hjelp for politiets arbeid, opplyser Rønholt.

I sommer innrømmet Facebook at de har 'sikkerhetsutfordringer' med tjenesten etter at terrorist Larossi Abballa sendte drapsoppfordringer direkte.

Søndag ble spørsmålet om sikkerhet rundt denne type Facebook-bruk igjen aktuell. Denne gangen her til lands etter en stor politiaksjon i Sande i Vestfold.

Politiaksjonen ble utløst etter at en naken mann gikk langs riksveien og veivet med et våpen. Ifølge Sande Avis ble det sendt direktevideo av hendelsen, som ble fulgt av 600 personer i en lukket gruppe på Facebook.

Kan få fengselsstraff

Facebook mottar omtrent én million klager på bilder og videoer i uka. Med Live-funksjonen blir veien til å dele innhold enda kortere.

- Det kan være straffbart dersom filmingen oppleves som skremmende, plagsom, eller på annen hensynsløs adferd krenker en annens fred, sier Rønholt.

Hun legger til at dette straffbart etter paragraf 266, hvor det blant annet står at denne type krenkelse kan straffes med bot eller fengsel inntil to år.

Kripos understreker at dette er generelle betraktninger som ikke er knyttet til den spesielle saken i Sande.

Mer aktuell problemstilling

Ifølge advokat Jon Wessel-Aas kan bøtene i slike saker variere fra titusen kroner til noen hundretusen kroner.

- De avbildede kan forfølge dette sivilrettslig og kreve oppreisning, har han tidligere skrevet i en sms til Dagbladet.

Ifølge Wessel-Aas er problemstillingen blitt mer aktuell med muligheten til å sende direkte.

- Kan man forvente flere anmeldelser?

- Ja, generelt.

Usikkert om sanksjoner for filming

Ifølge VG ble de involverte i hendelsen i Sande løslatt mandag. Politiet fastslo også senere at våpenet ikke var ekte. Politiet har opprettet sak på forholdet.

Politiadvokat Cathrine Thiis Evensen opplyste til avisa at aksjonen kostet rundt 100 000 kroner og at de involverte foreløpig ikke har forsvarere.

Til Dagbladet sier Thiis Evensen at saken etterforskes og at det jobbes med eventuelt tiltalespørsmål for den ene av de involverte.

Thiis Evensen opplyser at straffen for å gå med våpen eller våpenetterligning på offentlig sted, er ubetinget fengsel.

Når det gjelder kvinnen som sendte live på Facebook, er det usikkert om hun får sanksjoner.

- Vi diskuterer hvorvidt dette kan anses som skremmende opptreden eller ikke, sier Thiis Evensen.

Ungdom utsatt

Rønholt opplyser til Dagbladet at politiet jobber aktivt også på internett i etterforskninger, men mest av alt for å drive forebyggende arbeid for å hindre at straffbare handlinger skjer.

Spesielt er politiet oppmerksomme på ungdom.

- Vi ser at mange ungdommer inviterer hele Facebook-grupper inn i familiens hjem ved bruk av Facebook Live. Vi ser også at mange unge ukritisk gir fra seg informasjon om seg selv og sine omgivelser. Spesielt gjelder det sårbare ungdommer som ønsker seg oppmerksomhet, men som ikke alltid har tenkt igjennom hvilken type oppmerksomhet de får. Selv om mange grupper på Facebook har regler og retningslinjer mot mobbing, så skjer dette allikevel, opplyser Kjersti Rønholt.