Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Malcolm X:

Drapssaken kan gjenåpnes

Drapsdømt har brukt hele livet på å renvaske seg. Nå kan saken bli etterforsket på nytt.

MALCOLM X: Malcolm X fotografert sammen med Martin Luther King Jr i Washington D.C. året for Malcolm X ble drept. Foto: NTB Scanpix
MALCOLM X: Malcolm X fotografert sammen med Martin Luther King Jr i Washington D.C. året for Malcolm X ble drept. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er snart ti år siden Mujahid Abdul Halim, som tilsto og ble dømt for drapet på den svarte, amerikanske rettighetsforkjemperen Malcolm X, ble løslatt, etter å ha sonet 40 år.

Halim ble dømt sammen med Muhammad Abdul Aziz og Khalil Islam for drapet på den berømte aktivisten.

Malcom X har blitt beskrevet som en motpol til ikke-voldelige Martin Luther King jr. i den amerikanske borgerrettighetskampen. Der sistnevnte vendte det andre kinnet til, slo Malcolm X tilbake, og oppfordret andre til å gjøre det samme.

55 år etter drapet har saken tatt en dramatisk vending. I lys av Netflix-dokumentaren «Who Killed Malcolm X?», som ble sluppet forrige uke, har distriktsadvokaten på Manhattan besluttet at saken skal vurderes på nytt.

Mener det ikke finnes bevis

Det var under et møte i bydelen Harlem i februar 1965 at aktivisten ble skutt og drept.

Ifølge The Guardian tar dokumentaren for seg en rekke teorier rundt drapet. Én av dem innebærer at drapet var regissert av FBI og utført av hvite nasjonalister.

Men først og fremst, skriver avisa, legger den vekt på mangelen på bevis mot Aziz og Islam. Begge har bedyret sin uskyld hele veien. Aziz ble prøveløslatt i 1985, mens Islam ble løslatt i 1987 og døde i 2009.

De fire mennene kjente hverandre gjennom den afroamerikanske muslimske organisasjonen Nation of Islam, der Malcolm X ble en av lederne.

Etterforskningen skal skje i samarbeid med organisasjonen Innocence Project, som jobber for å bistå personer som kan ha blitt utsatt for justismord.

Ifølge organisasjonen finnes det ingen bevis for at Aziz og Islam medvirket til drapet. Aziz hevder selv at han var hjemme med en skadd fot da drapet fant sted.

- Jeg hørte om hendelsen på radio, sier han i dokumentarserien.

- Jeg vet hva som skjedde

Også Halim, som har erkjent straffskyld for drapet, hevder at de to andre er uskyldige. Det har han holdt fast ved siden han inntok vitnebenken under rettssaken i 1966.

- Jeg vil gjøre det klart at ingen av dem hadde noe å gjøre med det. Jeg var der, jeg vet hva som skjedde og jeg kjenner menneskene som var der, sa han, ifølge New York Times.

Distriktsadvokat Pater Casolaro - som var med på å renvaske «Central Park Five» - og Charles King skal jobbe med etterforskningen. Innocence Project sier i en uttalelse at de er henrykt over nyheten.

Hele Norges coronakart