Drapstruet etter NRK-program

Elisabeth Norheim skal ha blitt truet på livet etter uttalelse om jøder.

DRAPSTRUET: I en etterkant av Trygdekontoret Rasisme Spesial har Elisabeth Norheim mottatt darpstrusler. Foto: NRK
DRAPSTRUET: I en etterkant av Trygdekontoret Rasisme Spesial har Elisabeth Norheim mottatt darpstrusler. Foto: NRKVis mer

(Dagbladet): I et klipp som ikke kom med på «Trygdekontoret» i går kom PR- og presserådgiver Elisabeth Nordheim med en uttalelse om jøder som har møtt sterke reaksjoner i sosiale medier.

«Trygdekontoret» har lagt ut klippet som ikke kom med i sendinga på Youtube.

Temaet for samtalen var lidelsesmonopol, og programleder Thomas Seltzer viser i samtalen til en undersøkelse om nordmenns forhold til jøder som Holocaustsenteret gjorde i 2012. Deretter spør han Norheim om jødene har vært flinkere til å formidle sin lidelseshistorie i forhold til folk med afrikansk bakgrunn. Svaret fra Norheim har fått mange til å reagere:

«Ja, ja, ja. Jeg er dritsjalu på jøder jeg. De ble gassa, og så var det etterpå, da var det faen heller, da var det bare å kjøpe hele dritten. De har bare kjøpt opp alt. Ja men, det er jo de rikeste folka overalt. (Vi) har liksom bare Oprah!».

Antisemittisk og rasistisk Nestleder ved Antirasistisk Senter, Ervin Kohn, mener kommentaren til Norheim er antisemittisk. 

- Hun går i baret og bruker en klassisk antisemittisk konspirasjonsteori, nemlig at jøder er gode forretningsfolk. Det er et stigma, det er støtende og det er rasistisk. I tillegg er det svært farlig å bedrive den slags gruppetenkning som hun gjør, sier Kohn.

Samtidig gir Kohn støtte til Norheim i hennes kritikk av «Kongolandsbyen» som skal settes opp i Frognerparken, og som var en del av debatten i «Trygdekontoret»

- Det var en dårlig ide å sette opp en kongolandsby i 1914, og det er en dårlig ide å sette den opp i 2014, sier Kohn.

Drapstruet Elisabeth Norheim er på jobbreise utenlands og sier følgende til kritikken:

RASISME SPESIAL: «Trygdekontoret» handlet i går om rasisme. Foto: NRK
RASISME SPESIAL: «Trygdekontoret» handlet i går om rasisme. Foto: NRK Vis mer

- På grunn av flere drapstrusler mot meg og min sønn ønsker jeg ikke å uttale meg til media før jeg og advokaten min har rådført oss med politiet.

Kunstneren Mohamed Ali Fadlabi havnet i heftig debatt med Norheim i programmet. Fadlabi sa selv til Dagbladet tidligere i dag at han ble kastet ut av panelet under opptaket, fordi Norheim ikke ønsket å delta videre om han også skulle sitte i panelet.

FARLIG KOMENTAR: Nestleder ved Antirasistisk senter, Ervin Kohn, mener Norheims kommentar om jøder er antisemittisk. 
Foto: Sveinung Uddu Ystad
FARLIG KOMENTAR: Nestleder ved Antirasistisk senter, Ervin Kohn, mener Norheims kommentar om jøder er antisemittisk. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer