Drapstrusler og vold mot TV 2

TV 2-journalister angrepet på jobb - igjen.

(Dagbladet.no): - Vi opplever ofte at intervjuobjekter griper etter kameraet og at redaksjonen mottar drapstrulser. Blant annet har journalister blitt truet med å bli flådd levende og få hodet revet av, sier Svein Arne Selvik, redaksjonsjef i «TV 2 hjelper deg».

- Hvordan forbereder journalistene seg på konfrontasjonene?

- Vi er jo journalister, vi driver ikke med kampsport og selvforsvar. Vi kan ikke gjøre annet enn å forberede oss på selve saken, med alt det innebærer av kildekritikk og fremskaffelse av dokumentasjon, sier Selvik til Dagbladet.no.

Nå har journalistene i «TV 2 Hjelper deg» opplevd vold på jobben nok en gang.

Episoden skjedde da et team oppsøkte den svenske finansakrobaten Johan Lundström for å konfrontere han med beskyldninger om at han sender ut produkter ingen har bestilt.

Lundström skal ha gått til angrep da TV 2s fotograf og journalist kom inn på kontoret hans. Han skal ha brukket av mikrofonen på kameraet, før han skøv fotograf og journalist ut på gangen.

Deretter havnet foten til journalist Une Søreide i klem i døråpningen inn til Lundströms kontor. I tillegg skal Lundström ha tatt tak i Søreides arm, før han langet ut et knyttneveslag som nesten traff TV 2-reporteren.

- Det er bare flaks at reporteren ikke fikk knust ansiktet, sier Selvik.

Drapstrusler og vold mot TV 2

Da Lundström endelig slapp taket deiset Søreide i bakken utenfor kontoret.

Lundströms ligger, ifølge VG, på klagetoppen i Sverige, og skal til høsten møte i retten etter å ha blitt stevnet av Konsumentverket, Sveriges forbrukermyndighet.

Ifølge Une Søreide skal de to ha hatt kontakt på telefon siden 2004, og Lundström skal til slutt ha takket ja til å stille opp på et intervju. Da TV 2 ikke fikk tak i Lundström på telefon bestemte de seg for å møte opp uanmeldt.

Nå har TV 2 snakket med politiet i Norrköping, samtidig som også Lundström har anmeldt episoden. Han sier til Aftonbladet at han satt og jobbet da TV 2s team kom stormende inn på kontoret.

- Den kvinnelige reporteren var veldig aggressiv, og det eneste jeg forsøkte å gjøre var å kaste henne ut gjennom døren, sier Lundström til Aftonbladet.

- Det er en holdning vi ikke har noen forståelse for. Det var ingenting som tilsa at han helt uten forvarsel skulle gå til angrep, sier Selvik.

Dagbladet.no har ikke fått tak i reporter Une Søreide, som nå skjermes av redaksjonen.

Innslaget sendes i sin helhet på TV 2 neste torsdag.