Drar på fylla på Nationaltheatret

Mads Ousdal og Christian Skolmen skal finne ut hva som egentlig skjer med oss når vi blir fulle.

PÅ FEST: Mads Ousdal og Christian Skolmen er to av skuespillerne som er med i stykket «Abigail's Party». Historien gir et bilde på hva klassesamfunnet forventer av oss, og hva vi mennesker gjør for å føle tilhørighet. Her prøver de kostymer for første gang. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
PÅ FEST: Mads Ousdal og Christian Skolmen er to av skuespillerne som er med i stykket «Abigail's Party». Historien gir et bilde på hva klassesamfunnet forventer av oss, og hva vi mennesker gjør for å føle tilhørighet. Her prøver de kostymer for første gang. Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Som på alle andre fester, så er alkoholen katalysatoren som får ting til å skje. Men vi skal ikke være sørpe fulle på scenen. Vi gjør det for å vise hva fylla gjør med oss, ikke for å vise fram fulle folk, sier Mads Ousdal.

Sammen med Anne Krigsvoll, Christian Skolmen, Ågot Sendstad og Tone Mostraum har han akkurat begynt leseprøver på stykket «Abigail's Party». Premieren på Nationaltheatrets hovedscene er ikke før 19. april, men denne uka fikk de teste kostymer og sminke.

I stykket spiller de ut et middagsselskap med fem naboer. Etter hvert som promillen stiger, blottstilles naboenes fordommer og forakt «i all sin heslighet».

Til slutt krever kampen om den gode smak et offer.

- Mer opptatt av fasade - Det er som å se nordmenn på nyttårsaften. Vi har på oss fine klær og er lykkelige, men når klokka blir ti over ett, begynner vi å skalle hverandre ned, sier «Lilyhammer»-skuespiller Anne Krigsvoll, som syns det er vanskelig å spille full.

«Abigail's Party» er opprinnelig en britisk film fra 70-tallet, og ble laget som et spark i siden til Storbritannias voksende middelklasse.

Historien gir et bilde på hva klassesamfunnet forventer av oss, og hva vi mennesker gjør for å føle tilhørighet.

- Det handler om hvordan vi jobber for å holde fasaden oppe. Og det gjør vi mer nå enn før. Før spurte man seg hva som er meningen med livet, nå er vi mer opptatt av hvordan man lever livet, sier Ousdal

Ler mye Den franske regissøren Arthur Nauzyciel forteller at stykket også inneholder et opprør.

- Det ligger en bombe der klar til å sprenge klassekonvensjonene, sier Nauzyciel.

Skuespillerne forteller at de har ledd uvanlig mye under leseprøvene, og trekker fram at stykket består av store og ordrike kvinneroller.

- Vi skravler altså mye, sier Ågot Sendstad og ler. 

BAK KULISSENE:  Mads Ousdal (t.v) og Christian Skolmen hadde det veldig gøy da de skulle ta pressebilder til teaterstykket «Abigail's Party». Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
BAK KULISSENE: Mads Ousdal (t.v) og Christian Skolmen hadde det veldig gøy da de skulle ta pressebilder til teaterstykket «Abigail's Party». Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer

Men til tross for at det er en komedie, har «Abigail's Party» altså sine dystre sider.

- Det viser blant annet hvor lite vi vanligvis lytter til hverandre. Det er trist, sier Christian Skolmen, og legger til:

- Jeg har vokst opp med folk som enten drikker veldig mye eller veldig lite. Selv drikker jeg ikke så mye, og det er ikke alltid populært å være den som husker alt dagen derpå.

Fint besøk At Nationaltheatret satser stort på denne oppsetningen er det liten tvil om. I tillegg til at stykket settes opp på hovedscenen - og det sterke ensemblet som her hentet inn - får de besøk på premieren av Mike Leigh.

Nationaltheatret forteller at det er en stor ære å få besøk av Leigh, som er en svært anerkjent film- og teaterregissør.

I 1993 ble Mike Leigh kåret til beste regissør på filmfestivalen i Cannes med filmen «Naked». I Cannes vant han også Gullpalmen for «Secret & Lies» fra 1996.

I ROLLEN: Ågot Sendstad (t.v) og Christian Skolmen.Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
I ROLLEN: Ågot Sendstad (t.v) og Christian Skolmen.Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer