Drar tilbake til Gaza - hvis de slipper inn

Mads Gilbert og Erik Fosse til Palestina i morgen.

TAR MED KAMERA OG VIDEO: Mads Gilbert var en av deltagerne debatten «Sannheten om Midtøsten» som ble arrangert av Dagbladet under litteraturfestivalen på Lillehammer i dag. Nå reiser han og Erik Fosse tilbake til Gaza - hvis de slipper inn. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TAR MED KAMERA OG VIDEO: Mads Gilbert var en av deltagerne debatten «Sannheten om Midtøsten» som ble arrangert av Dagbladet under litteraturfestivalen på Lillehammer i dag. Nå reiser han og Erik Fosse tilbake til Gaza - hvis de slipper inn. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

|||
LILLEHAMMER (Dagbladet):
- Vi drar ned sammen for å fortsette arbeider vårt, sier Mads Gilbert til Dagbladet.no.

Legen var en av deltagerne debatten «Sannheten om Midtøsten» som ble arrangert av Dagbladet under litteraturfestivalen på Lillehammer onsdag.

Gilbert avsluttet debatten ved å vise bilder og spille av lyd som han tok opp under Israelernes bombing av Gaza i januar.

Desperat
- Det bringer meg nesten på kanten av desperasjon å se dem igjen, sier Gilbert. Han tar med seg nye kamera og videokassetter når han i morgen setter seg på flyet sammen med kollega Erik Fosse.

De to norske legene fikk oppmerksomhet verden over da de rapporterte fra Shifa-sykehuset i Gaza under Israelernes verste bombetokter mot området. Nå skal de tilbake for å følge opp pasienter og evaluere beredskapen ved sykehuset.

Blokkert
- Det var 12 ganske intense dager, og vi skal blant annet oppsummere de medisinske erfaringene vi gjorde. Problemet er at området er blokkert slik at gjenreisningen ikke har kommet i gang. Vi er ikke en gang sikre på at vi får komme inn i området, sier han.
 
Tidligere denne måneden ble Tromsø-ordfører Arild Hausberg, og to andre representanter for den såkalte Tromsø-aksjonen, nektet innreise i Gaza.

Israel-aggresjon
- Det er mye mer oppmerksomhet og aggresjon mot at Israel lukker sine grenser enn mot at Russland gjør det samme i Tsjetsjenia, sa kritiker og kommentator i Dagens Næringsliv, Bjørn Gabrielsen, under debatten.

Nyhetsbyrået Reuters meldte mandag at det israelske partiet Yisrael Beiteinu vil foreslå at alle som bor i Israel, må sverge lojalitet til den jødiske staten. Dagen før foreslo partiet at det skal bli ulovlig for arabere å vise sorg over «naqba» - «katastrofen» da Israel ble grunnlagt i 1948.

Mads Gildert er rystet over forslaget og beskriver Israel som «en av de farligste atommaktene i vår tid».
- Frykter du at Israel kan komme til å bruke atomvåpen i konflikten?
- Selvfølgelig. Hvorfor skulle de ellers ha dem, sier Gilbert.
Gyldendal utgir i høste en bok om Gilbert og Fosses oppholdet på Shifa-sykehuset i Gaza.

RETURNERER:  Legene Mads Gilbert og Erik Fosse drar tilbake til Gaza, blant annet for å oppsummere de medisinske erfaringene de gjorde på Shifa-sykehuset. Foto: AP PHOTO/Nasser Nasser
RETURNERER: Legene Mads Gilbert og Erik Fosse drar tilbake til Gaza, blant annet for å oppsummere de medisinske erfaringene de gjorde på Shifa-sykehuset. Foto: AP PHOTO/Nasser Nasser Vis mer