Drastiske sparekutt i NRK

I morgen vedtar NRK-styret en sparepakke som også innebærer at mange må forlate statskanalen. - Det kan bli nødvendig med oppsigelser. Men vi skal prøve å unngå det, sier kringkastingssjef Einar Førde til Dagbladet.

NRK-sjefer om sparekuttene:

I går kom han hjem fra brennhet sol med TV-venner i Sør-Afrika til brennhet økonomidebatt i NRK. Det har skapt betydelig uro i statskanalen at sjefen sjøl har vært bortreist mens det verste økonomiresultatet i NRKs historie er avdekket.

Men mandag ettermiddag må kringkastingssjef Einar Førde legge fram en forpliktende handlingsplan for hvordan økonomien i statskanalen skal komme under kontroll.

NRK må nemlig spare gigantiske 160 millioner kroner neste år.

- Vi har hatt mellom 100- 150 millioner i økte utgifter og 70- 80 millioner i økte inntekter. Vi har for høy produksjon i forhold til inntektene og får derfor et underskudd på 80- 90 millioner. Det må endres og vi har forslag til planene klare, sier Førde, som bedyrer at han ikke gruer seg foran morgendagens styremøte i NRK.

- Dere har hatt opptelling av antall ansatte. Har dere funnet flere ansatte som dere ikke visste om?

- Nei, det er bare tull. Faktisk har vi en liten nedgang i antall ansatte i september i år i forhold til september i fjor, sier Førde.

Flere kanaler

- Skal dere legge ned NRK2?

- Det er ikke et tema vi har diskutert. Tvert imot. NRK bør heller få flere kanaler. Men vi kan ikke ha så høyt produksjonsnivå som i dag. Den økonomiske miseren skyldes for mange uforutsette utgifter. Derfor har vi et langsiktig økonomisk problem.

- Det koker i NRK. Burde du dratt til Sør-Afrika slik situasjonen har vært siste uka?

- Jeg har overhodet ikke dårlig samvittighet. Mitt problem har ikke vært at jeg har vært for mye med i internasjonale aktiviteter. Privatsituasjonen er årsaken til at jeg har reist for lite. Men dette var en anledning til avskjed med mange gode kolleger, sier Einar Førde.

- God kommunikasjon

- Einar Førde dro til Sør-Afrika samtidig med innspurten for tidenes største spareplan i NRK. Er det greit i en slik situasjon? Og har dere hatt kontakt den siste uka?

- Det vil jeg ikke kommentere, men jeg har hatt god kommunikasjon med stedfortredende kringkastingssjef Tor Fuglevik. Jeg regner med å få tilfredsstillende kontakt med Førde i løpet av helga, sier styreleder Torger Reve.

De ansatte frykter masseoppsigelser og stemningen er laber.

Men Reve beroliger foran styremøtet i morgen:

- Vi håper vi skal klare det uten oppsigelser. En nedbemanning kommer vi ikke utenom, men vi satser på å kunne gjennomføre den med naturlig avgang og tilbud om økonomisk vederlag for dem som vil slutte, sier Reve og avviser de siste ukers mediespekulasjoner om oppsigelser.

- Skal vi få orden på neste års økonomi, må noe skje nå, sier styrelederen, som mener det ikke har oppstått noe nytt og dramatisk i NRK de siste ukene.

- Dette har vært kjent lenge, sier Reve.

Også de NRK-ansatte er misfornøyde med situasjonen.

- Informasjonen om nedbemanningen har vi bare fått utenfra. Det er både irriterende og skuffende å se hvor fraværende våre egne sjefer har vært. Når får vi vite hvem som mister jobbene sine? spør en programmedarbeider.

I MORGEN ettermiddag må kringkastingssjef Einar Førde legge fram en forpliktende handlingsplan for hvordan økonomien i statskanalen skal komme under kontroll.