FUGLESANG OVERSATT: «Men du må da for faen si fra hvis du stikker på fotballpub og blir borte hele søndagskvelden!!
&nbsp;<span style="line-height: 1.5;">€$'u%%*+#?!» &nbsp;Foto og billedtekst: Cathrine Palm Spange</span><div><br></div>
FUGLESANG OVERSATT: «Men du må da for faen si fra hvis du stikker på fotballpub og blir borte hele søndagskvelden!!  €$'u%%*+#?!»  Foto og billedtekst: Cathrine Palm Spange

Vis mer

Drep ikke en sangfugl

Heller ti fugler på taket enn én i hånden.

Kommentar

Jens Bjørneboes sørgelige vise om «Bøndene på Capri ø» forteller med all mulig tydelighet om hvilken skjebne som venter trekkfugler på sydligere breddegrader. Nå kan de ende sine dager allerede før de krysser svenskegrensa. Booom! Og her snakker vi ikke om barmhjertighetsdrap, på tross av Bjørneboes beretning:

«En sangfugl i en snare gikk / for bøndene på Capri ø / har øre for musikk / De tar den inn fra sol og sjø / Så gløder de en strikkepinn / og brenner fuglen blind / I bondens bur blir fuglen satt / Der vil den synge dag og natt / fordi den slapp å dø / Det er et enkelt bondetrick / for bøndene på Capri ø / har øre for musikk»

Noe øre for musikk kan man neppe beskylde byråkratene i Miljødirektoratet for å ha, ettersom de nå har sendt ut på høring et forslag om jakt på svarttrost og måltrost. Hensikten med å drepe små sangfugler er neppe å skåne folk fra å våkne til fuglesang før fire om morgenen. Argumentasjonen går mer i retning av å kompensere de stakkars jegerne for bortfall av rypejakt. Noe må de jo ha å skyte på.

Forslaget bør vekke raseri hos flere enn sentimentale romantikere som meg. Norsk Ornitologisk Forening har startet en underskriftskampanje der de påpeker småfuglenes truede livsbetingelser. Fuglefangsten rundt Middelhavet - som Bjørneboe har skrevet om både i visa «Bøndene på Capiri ø» og i skuespillet «Fugleelskerne» - fortsetter med uforminsket kraft. Birdlife International har anslått at 25 millioner fugler av 450 ulike arter drepes eller fanges ulovlig hvert eneste år. Måltrosten, som nå skal trøste norske jegere, er en av de norske hekkefuglene som rammes hardt av denne ulovlige jakten; 1,2 millioner måltroster drepes ulovlig hvert år. Og her skal det bli lovlig?

Professor Dag Øistein Endsjø ved Universitetet i Bergen anklager Miljødirektoratet i et innlegg i Aftenposten for å «lede an i utryddelsespolitikken» framfor å stogge utryddingsglade jegere, stortingspolitikere og statssekretærer. Han påpeker at klimaendringer, arealtap, forurensing og jakt har halvert antall ville dyr siden 1970-tallet. I Norge gjenkjenner vi mentaliteten hver gang ulvebestanden diskuteres i Stortinget. Men sangfuglene gjør da ingen fortred?

Her skal vi vokte oss vel for å komme med snobbete henvisninger til store diktere som John Keats' lovsang «Ode to a Nightingale» eller P.B. Shelleys «To a Skylark», for ikke å snakke om Harper Lees berømte roman «Drep ikke en sangfugl».

I stedet velger vi den mer norske og jordnære «Kråkevisa» om mannen som gjekk seg i vedaskog, skjøt ei kråke og fikk en skikkelig matauk:

«Av skinnet så gjorde han tolv par sko / det beste paret det gav han til mor / Og kjøtet han salta i tunner og fat / og tunga han hadde til jolemat». Og så videre. Poenget mitt er at man skal skyte uhorvelige mengder av svarttrost og måltrost for å oppnå noe som er matnyttig.

Til hvilken pris?