Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Forbud mot å gi kvinner informasjon

Drepende abortsyn

Det er dessverre ikke håp om at USA vil høre på fornuft under Trump.

MENN MED MAKT: Omgitt av syv mannlige medarbeidere undertegnet Donald Trump presidentordren som gjør det forbudt å finansiere internasjonale helseorganisasjoner som veileder kvinner i familieplanlegging. Photo: Ron Sachs/Consolidated News Photos/Ron Sachs - Pool via CNP
MENN MED MAKT: Omgitt av syv mannlige medarbeidere undertegnet Donald Trump presidentordren som gjør det forbudt å finansiere internasjonale helseorganisasjoner som veileder kvinner i familieplanlegging. Photo: Ron Sachs/Consolidated News Photos/Ron Sachs - Pool via CNP Vis mer
Meninger

Et utsagn fra den amerikanske valgkampen er blitt stående som forklaringen på hvorfor Donald Trump kunne vinne valget: Hans tilhengere tok ham på alvor, men ikke bokstavelig. Hans kritikere tok ham bokstavelig, men ikke på alvor. Men det viser seg at det var all grunn til å ta ham både på alvor og bokstavelig. I rekordfart har han startet reverseringen av forgjengerens politikk, noe som betyr tilbakeskritt for klimatiltak, helsetilbud og menneskerettigheter. Han har gitt grønt lys til to omstridte oljeledninger, startet nedtrappingen av Obamacare, varslet at muren mot Mexico vil bygges, at papirløse skal kastes ut, og at det blir vanskeligere for muslimer å få innreise til USA.

Ett hastevedtak var sørgelig forutsigbart. Det tok ham ikke mange timene å gjeninnføre den såkalte «Global Gag Rule», eller munnkurv-regelen. Den forbyr amerikansk finansiering av internasjonale helseorganisasjoner som veileder om abort. I praksis rammer det alt helsearbeid som tilbyr seksualopplysning, prevensjon, svangerskapsomsorg og andre livsnødvendige helsetjenester for kvinner og barn. Dette er en lite ærefull tradisjon blant republikanske presidenter som til sine velgere selger et forbud like katolsk som paven, som god kristen familiepolitikk.

Konsekvensene er det motsatte. Uten denne støtten blir flere jenter ufrivillig gravide, flere dør i barsel, flere dør av AIDS, flere unge jenter, helt ned i 12 årsalderen, vil få livene sine ødelagt. Det blir ikke færre aborter, bare farligere.

Norge og andre land kan gjøre mye for å kompensere for denne skampletten på amerikansk bistandspolitikk ved å øke støtten til seksuell og reproduktiv helse. Det anslås at rundt 27 millioner kvinner har fått tilgang på prevensjon som følge av amerikansk finansiering alene, ifølge Bistandsaktuelt. Nederland har allerede foreslått et nytt fond i FN-regi for å kompensere for bortfallet av amerikanske milliarder. Utenriksminister Børge Brende sier at likesinnete land snarlig må møtes for å vurdere felles tiltak som sørger for at livsviktige helsetilbud ikke desimeres eller forsvinner helt.

Det er dessverre ikke håp om at USA vil høre på fornuft under Trump. Tvert om ønsker den nye presidenten også å kutte i tilsvarende helsetilbud til amerikanske kvinner. Det er med andre ord ingen grunn til å slutte å marsjere. Men for millioner av kvinner, må det i tillegg penger og handling til for å redde liv.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling