Drepende kjedelig tematikk blir forunderlig nok en pageturner hos Helle Helle

Enklere - og bedre - kan det ikke gjøres.

VANVITTIG GODT: Den danske forfatteren Helle Helle har tidligere vært nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Hun burde få prisen for sin nye bok, mener anmelderen.  Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN / Dagbladet
VANVITTIG GODT: Den danske forfatteren Helle Helle har tidligere vært nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Hun burde få prisen for sin nye bok, mener anmelderen. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Show, not tell». Det er den snart floskelaktige førsteregelen enhver forfatterspire lærer på skrivekurs. Det betyr at i stedet for å ramse opp hva personene til enhver tid føler, så skal det vises gjennom handlinger.

En hel forfattergenerasjon har finslipt teknikken, med vekslende hell. Hos Helle Helle synes det å sitte i ryggmargen.

Siden debuten «Eksempel på liv» (1993) har hun formulert sine ganske ulykkelige kvinneskikkelser uten å si et pip om hva de føler. Kun vist det gjennom de stusslige handlingene til stusslige mennesker i stusslige provinsbyer. For «Ned til Hundene» (2009) ble hun nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Den burde hun få for «Dette burde vært skrevet i nåtid».  

Overveldende intensitet Tematikken er så liten og trang som den kan bli. Dorthe Hansen er tjue år, og har meldt seg inn på Universitetet i København. Hun kommer seg aldri lenger enn til kantina, i beste fall biblioteket. Hun har leid seg et hus i en Københavnerforstad, men hun får aldri pakket ut. Hun er trett, men får ikke sove. Etterhvert forteller hun i ikke-kronologisk rekkefølge om menn hun har hatt forhold til i andre provinsbyer.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer