OVERMODIG: Statsminister Alexis Tsipras
OVERMODIG: Statsminister Alexis TsiprasVis mer

Drepende medisin

Hellas har spart seg fra vondt til verre.

Meninger

Hellas og EU har nådd et alle tiders høydepunkt i den mer enn fem år gamle gjeldskrisa som har rystet verdensøkonomien. Bankene blir stengt mandag, ifølge siste melding i går kveld fra Athen. Ingen vet hvor dette ender.

Bruddet mellom Hellas og EU under toppmøtet og finansministrenes møte lørdag kunne vært, og burde vært, unngått. EU skulle være et solidarisk forbund, men svikter Hellas når det virkelig trengs. Opplagt har tidligere greske regjeringer mange synder å svare for. Men EU har skylda for å ikke ha avdekket dette i tide. EU har gitt kjempestore kriselån til Hellas, men mye av dette gikk til å overta lån fra uansvarlige franske og tyske banker til Hellas, som da bare fikk samme gjeld til ny kreditor.

Det som Hellas trenger er økonomisk vekst, for å komme ut av sosial krise med omfattende arbeidsledighet. Da kan til og med den enorme gjelda, som utgjør 177 prosent av alt hva landet skaper av verdier i et år, betales, forutsatt at rentene er lave, noe de er, og avdragstida gjøres lang nok.

Ingenting er så dyrt for et land som å ha en firedel av arbeidsstokken gående uten å skape noe. Å sette inn penger for å få dem i skapende arbeid er svært lønnsomt. Nå har Hellas fått ei regjering som ønsker å bryte med gamle uvaner og reformere landet grundig, men som kommer inn fra venstre side og skiller seg fra den politiske hovedstrømmen i EU. I stedet for å utstøte Alexis Tsipras og hans regjering burde EU ha vist sine grunnverdier og gitt dem økonomisk armslag til nødvendig opprydding i Hellas.

Midlertidig ville dette koste en del, bevares, men et gresk sammenbrudd koster enda mer både økonomisk for euro-samarbeidet og politisk for EU. Flere av verdens fremste økonomer har påvist hvor meningsløs denne krisepolitikken har vært. Hellas har bare spart seg fra vondt til verre i stedet for å komme seg på beina. Det verste med dette er naturligvis grekernes lidelser, mens det tåpeligste utfallet er grekernes stadig mindre evne til å betale gjelda.

Nå har Tsipras tatt et modig, kanskje overmodig, steg inn i det ukjente ved å bryte forhandlingene. For EU er det øyensynlig for seint å angre, men dét burde det ikke være.