Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Drepende selvsensur

En av USAs mest anerkjente tv-reportere, Mark Feldstein, mener meningstyranniet er større i USA nå enn under 50-tallets heksejakt på kommunister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ettermiddag holdt han foredrag i Fritt Ords lokaler i Uranienborgveien i Oslo. Interessen var så stor at folk pakket seg sammen i siderom og trappeoppgang. Feldstein konstaterte trist at temaet, «Media som sviktet - fra Afghanistan til USAs krig mot terror i Irak», fant større klangbunn i lille Norge enn i USA.

- Frivillig sensur

- George W. Bush trenger ikke å sensurere media. De danser etter hans pipe - frivillig. Det er en selvsensur for tida som er drepende for den frie meningsutvekslingen, sier Feldstein. Han har jobbet som gravende reporter i 25 år, blant annet for CNN, NBC og en rekke tidsskrift. Mest kjent er han for å ha avslørt kokainmisbruket og korrupsjonen til den tidligere borgermesteren i Washington D.C., Marion Barry.

- Tidd i hjel

Nå er den meritterte Feldstein professor ved The George Washington University i den amerikanske hovedstaden.

- Hvis jeg hadde gått tilbake til journalistikken nå, med historier som utfordret det patriotiske flertallssynet, ville jeg blitt tidd i hjel eller truet til å holde kjeft. Ikke av Bush-administrasjonen, men av sjefer, som igjen henger i stroppen til eierne, sier Feldstein.

Han mener ytringsklimaet i USA er verre nå enn da senator Joseph McCarthy jaktet på kommunister på femtitallet.

- Forskjellen er at det patriotiske budskapet nå lar seg kjøre ut 24 timer i døgnet, på alle de store TV-kanalene. Et eksempel: 76 prosent av ekspertene som uttaler seg om Irak-krigen, jobbet tidligere for regjeringen. Én prosent kom fra antikrigsbevegelsen.

SKREMT AV HJEMLANDET: I alle kriger er sannheten det første offer, men journalist og professor Mark Feldstein påpeker at det ekstremt patriotiske klimaet i USA for tida forverres av eierkonsentrasjonen i media.