FEIL TALL: Det foreligger ikke informasjon – meg bekjent – som viser at nyankomne migranter står bak et stort antall drap i Sverige det siste året, skriver artikkelforfatteren. Her sjekker svensk politi ID-papirer.
FEIL TALL: Det foreligger ikke informasjon – meg bekjent – som viser at nyankomne migranter står bak et stort antall drap i Sverige det siste året, skriver artikkelforfatteren. Her sjekker svensk politi ID-papirer. Vis mer

DEBATT

Debatt: Drap og asylsøkere

Dreper asylsøkere for fote i Sverige?

Er nyankomne migranter ansvarlige for ca. 100 mord?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Karl-Eirik Kval skriver i Dagbladet 24. oktober at økningen i antall drap i Sverige de siste to årene skyldes innvandringsbølgen i 2015. Det betyr at nyankomne migranter er ansvarlige for ca. 100 mord, eller ca. 1 av 3 drap i Sverige i 2015 og 2016. Dette er sjokkerende informasjon. Kan det stemme?

Det er ikke godt å si om Kvals påstand er sannferdig, for den bygger stort sett på spekulasjoner. Han har åpenbart rett i at det kom et stort antall innvandrere til Sverige i fjor. Det er også riktig at det var en økning i antall mord fra 2014 til 2015 og at foreløpige tall tyder på at tallet blir enda høyere i 2016.

Men det foreligger ikke informasjon – meg bekjent – som viser at nyankomne migranter står bak et stort antall drap i Sverige det siste året. Koplingen mellom innvandringsbølgen og økningen i antall drap, har skjedd inne i Kvals hode. Det er en vanlig tankefeil å tro at hvis to ting skjer samtidig så må det ene være årsak til det andre.

Så kan det ikke utelukkes at Kval faktisk har rett – at nyankomne asylsøkere står bak et stort antall drap i nabolandet. Hvis det viser seg å være tilfelle vil det være på sin plass å trykke på alarmknappen, men ikke før.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer