Dreper lesbemyter

Mian Lodalen ville skrive ei annerledes bok om lesber. «Smuleklubbens skamløse søstre» har fått kultstatus i Sverige.

- Lesbisk litteratur har vært så problemfiksert. Det handler ofte om det å komme ut, «hvem er jeg» og sånne ting. Jeg ville skrive noe som er mer i tida, sier Mian Lodalen, svensk forfatter og frilansjournalist.

«Smuleklubbens skamløse søstre» handler om My og vennene hennes. Som andre sliter de med å finne bra fester, kjærester, riktige klær og å tjene nok penger til et bra liv.

- Boka skildrer blant annet diskriminering, men aller mest handler det om sex?

- Jeg er lei av myten om lesber som kjedelige, aseksuelle damer som spiser linsesuppe, klapper katten og leser lesbisk finsk poesi for hverandre. Lesber liker å knulle!

Kastes ut

- Jeg er så fordømt politisk korrekt, og ville ikke skrive ei politisk korrekt bok. Jeg ville lage underholdning, men også si noe med politisk vekt. Lesbiske betaler like mye skatt som andre, men har ikke samme rettigheter som andre. Samfunnsmessig er det problematisk. Lesbiske par kastes ut fra restauranter i Stockholm fordi de kysser, sier Mian Lodalen.

Lodalen har vært en del av debatten i Sverige i 20 år. Mye har skjedd.

- Unge homofile kan ikke fatte hvordan det har vært.

Kultstatus

I Sverige har «Smuleklubbens skamløse søstre» fått kultstatus. Selv om Lodalen mener det er umulig å skrive om sex på en bra måte, er boka hennes en gave til lesbene.

- De er utsultet etter det. Lesbiske har så få bilder, vi er ikke avspeilet noe sted i kulturen. Jeg har møtt en enorm takknemlighet etter at jeg skrev boka, sier Lodalen.

Hun var forberedt på sterke reaksjoner, kanskje særlig fra menn. Fordommene slo ikke til.

- Til og med morfar på 93 år syntes den var morsom å lese.

I medvind

- Mytene nedvurderer både homser og lesber, sier Lodalen.

Hun mener det er lettere å sprenge grenser som homofil enn som hetero.

- Vi har allerede gått over ei grense. Jeg tror jeg er litt friere enn mine heterofile venninner. Jeg er allerede litt frik. Det er så mange forventninger og påtrykk om hvordan man skal leve som hetero. Det slipper vi.

Selv om det fremdeles er saker igjen å kjempe for, synes Lodalen det kjennes som om homokampen seiler i medvind.

- Om man vil ha mangfold, er det alles ansvar å jobbe for at alle mennesker er like mye verdt, sier hun.

BESTEVENN: Er dildoen lesbers beste venn? spør vi forfatteren Mian Lodalen. - Er den ikke alles beste venn? svarer hun. Beate Uhse-butikken i Oslo selger 10- 20 dildoer om dagen.