KOMMENTARER

Drept av USA, «vant» valget

Haukene slo knockout på de moderate under parlamentsvalget i Iran. Det har USAs president Donald Trump mye av skylda for – gjennom attentatet mot general Qasem Soleimani.

HYLLEST TIL MARTYREN: Disse jentene hadde tatt med seg bilder av general Qasem Soleimani, drept av amerikanerne i januar, inn i stemmelakalet i Teheran fredag. Foto: Abedin Taherkenareh / EPA / NTB Scanpix
HYLLEST TIL MARTYREN: Disse jentene hadde tatt med seg bilder av general Qasem Soleimani, drept av amerikanerne i januar, inn i stemmelakalet i Teheran fredag. Foto: Abedin Taherkenareh / EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Soleimani var for lengst gravlagt, men plakatene med bilder av ham var overalt i Irans gater før parlamentsvalget sist fredag. Den døde martyren som var leder for Irans mektige revolusjonsgarde, ble brukt av den harde konservative kjernen for alt han var verdt – og litt mer. Når resultatene av valget nå begynner å tikke inn, viser det seg at den døde Soleimani gjorde nytten sin; i Teheran skal ayatolla Ali Khameneis støttespillere ha vunnet nesten alle de tretti setene. Mange av disse står Revolusjonsgarden nær.

Var det dette Donald Trump hadde tenkt seg da han ga ordren om at Soleimani skulle drepes ved hjelp av en amerikansk drone 3. januar? Ønsket han at haukene i Teheran skulle styrkes slik at muligheten for en militær konfrontasjon med Iran skulle styrkes? Eller trodde han at dette bare skulle bli et kraftig slag i ansiktet på de iranske herskerne og en velbegrunnet hevn for angrepet mot en USA-base i Irak i slutten av desember der en amerikansk soldat ble drept? Det var pro-iransk milits som sto bak dette angrepet, men amerikanske myndigheter hevdet hardnakket at Soleimani sto bak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer