Drept etter at hun avslo frieriet på tv

Svetlana (30) ante ikke at den voldelige ekskjæresten var med i programmet.

(Dagbladet.no): Svetlana Orlova (30), egentlig fra Russland og bosatt i Alicante i Spania, ble i midten av november invitert til talkshowet Diario de Patricia uten å vite hvorfor.

Da hun selv ble plassert foran kameraene i lokalet til kanalen Antena 3 var overraskelsen stor. Og sjokket ble ikke mindre da det viste seg at det var den voldelige ekskjæresten som hadde invitert henne. Han ønsket å be om tilgivelse.

Nå er Svetlana drept, og en stor mediedebatt satt i gang i Spania, skriver El Pais.

Dømt til fengsel

Diario de Patricia er et talkshow i tradisjonen til amerikanske Ricki Lake, som ofte tar opp temaer knyttet til samliv og kjærlighet.

Men det ble tidlig klart at programmet med Svetlana Orlova ikke kom til å ende lykkelig.

Ricardo Navarro (30) fortalte programleder Patricia Gaztanaga at det hadde blitt slutt med Svetlana på grunn av krangel om penger. Da protesterte hun:

- Vel, det er mange andre grunner også, sa Svetlana under sendingen.

Drept etter at hun avslo frieriet på tv

Det hun ikke fortalte var at Navarro nylig var dømt til fengsel for vold mot henne. Han hadde noen uker tidligere også fått en rettsordre om å ikke ta kontakt med ekskjæresten de nærmeste to årene.

Avviste giftemål

Plutselig gikk Navarro ned på kne foran Svetlana, og ba henne om å gifte seg med ham. Hun ristet forsiktig på hodet.

- Svetlana, si noe. Vi venter alle sammen. «Nei», eller «vet ikke»?, sa en begeistret programleder.

- Nei, svarte Svetlana.

Fem dager seinere, kvelden søndag 18. november, var Orlova på vei ut døra fra sitt hjem, da noen overfalt henne og skar over strupen hennes. Dagen etter ble ekskjæresten Navarro arrestert. Han benekter nå å ha stått bak drapet.

Navarro og Orlova fikk en datter sammen for to år siden.

Baldomero Limón fra produksjonsselskapet Boomerang sier de er knust over hendelsen, men han tar ikke på seg ansvaret. Han mener Navarro også klarte å lure dem.

- Ingenting kunne få oss til å mistenke en tragedie som dette, sier han ifølge Times Online.

Flere drap

Drapssaken har nå ført til en voldsom debatt i Spania. Dette er nemlig ikke første gang at alvorlige voldsepisoder følger i kjølvannet av programmet.

Mariano Navas var separert fra kona María, da sistnevnte ble invitert til Diario de Patricia i 2005. Temaet var flørting på nettet, og en person María hadde hatt snakket mye med på chattegrupper kom inn i studio.

Rasende og sjalu knivstakk Navas kona da hun kom hjem. María overlevde.

Det gjorde imidlertid ikke Teodora Sanchez. I 2004 ba ektemannen Ricardo om tilgivelse fordi han hadde vært utro. Teodora tilga, men i september ble liket hennes funnet i bagasjerommet på en bil. Ricardo ble seinere dømt for drapet, ifølge El Pais

Flere politikere har nå bedt om at Diario de Patricia blir tatt av lufta.

- Familievold bør ikke være tv-underholdning, sier visestatsminister María Teresa Fernandez de la Vega ifølge Times Online.

Dette blir sagt i programmet:

Ricardo: Jeg vet at jeg har sviktet partneren min. Jeg ba om et lån jeg ikke kunne betale... Samme med utgiftene til sønnen min, mat og leiligheten. Hun følte seg robbet og forlot meg. Men de siste fire årene har jeg gitt alt for henne. Det er urettferdig.

Programleder: Stemmer det Ricardo sier?

Svetlana: Det med lånet, ja.

Programleder: Forlot du ham på grunn av det?

Svetlana: Nei. Det var det mange andre grunner til.

Programleder: Sjalusi? Var det en av årsakene til at du avsluttet forholdet?

Svetlana: Hmmmm. Vel, det er mange andre grunner også.

Programleder: Ricardo er her og vil snakke med deg. En applaus!

Ricardo: (stammende) Jeg er glad i deg. Vi har bare ett liv, som du pleier å si, og jeg vil leve det med deg. Og denne ringen som du ga meg for tre år siden... Jeg vil at du gifter deg med meg.

Publikum: Ååååååååååh.

Ricardo: Du er alt for meg. Alt. Alt. Ta den. Livet er bare ett, jeg vil leve det med deg. For alltid, som du skrev i ringen.

Programleder: Svetlana, si noe. Vi venter alle sammen.

Svetlana: Jeg vet ikke...

Programleder: «Nei», eller «vet ikke»?

Svetlana: (mumler) Nei.

Programleder: Du vil ikke gifte deg med Ricardo? Nei. Vil du ha et forhold til ham?

Svetlana: Nei.

Programleder: Nei. Det er over. Ricardo? Det har bare gått noen måneder så det er kanskje litt tidlig, ikke sant. Du må kanskje bare innse at dette er over.

Senere presser programlederen Ricardo på hvorfor Svetlana har gått fra ham. Lenge holder han fast på at det var på grunn av lånet.

Ricardo: Vel, jeg er litt sjalu også. Jeg plager henne litt.

Programleder: Hvordan da? spør programlederen

Ricardo: Jeg følger etter henne, går bak henne, passer på.

OMDISKUTERT PROGRAM: Det er ikke første gang at det skjer en voldsepisode i kjølvannet av programmet til Patricia Gaztanaga.
BEKYMRET: Visestatsminister María Teresa Fernandez de la Vega.