Drept på første arbeidsdag

Allerede i sin første dag på Kautokeino-jobben ble Mikael Persbrandt «drept».

ØVERBYGD/BODØ (Dagbladet): Den mediesky svenske superstjernen lurte hele presse-Norge lørdag. Men er han i alle fall i full gang med storfilmen «Kautokeino 1852». Det viser bildene som produksjonsselskapet Rubicon slapp ut seint i går kveld.

42 år gamle Persbrandt var i hele går i sving på det storslagne settet ved FilmCamp i Øverbygd. Persbrandt spiller den kyniske handelsmannen Ruth, og fikk litt av en ilddåp med rollefiguren sin:

Allerede på sin dag én ble Persbrandt «drept» - slått i hjel av et voldsomt slag med en staur, slik også virkelighetens Ruth ble i 1852.

Ladet stemning

Persbrandt selv ble skjermet i går, og var ikke tilgjengelig for media. Men kilder som fulgte dagens innspilling har forklart at stemningen på filmsettet ble en annen og mer ladet grunnet Persbrandts tilstedeværelse.

Det syntes imidlertid ikke Anni-Kriistina Juuso, som spiller den kvinnelige opprørslederen Elen - filmens hovedperson. Juuso sa til Dagbladet i går kveld at gårsdagens scener gikk som de skulle:

-  I dag har vi spilt inn selve opprøret, og drapet på Ruth, som er filmens klimaks. Men for meg personlig var dette en vanlig dag på settet, sa Juuso.

-  Hvordan er det å spille mot Mikael Persbrandt?

 FÅR INSTRUKSJON:  Her får Mikael Persbrandt instruksjon av regissør Nils Gaup mellom to opptak i gårs-dagens innspilling av 50-millionersfilmen om Kautokeino-opprøret, som nå spilles inn ved FilmCamp i Indre Troms. Foto: Rubicon
FÅR INSTRUKSJON: Her får Mikael Persbrandt instruksjon av regissør Nils Gaup mellom to opptak i gårs-dagens innspilling av 50-millionersfilmen om Kautokeino-opprøret, som nå spilles inn ved FilmCamp i Indre Troms. Foto: Rubicon Vis mer

-  Fint, han er en veldig snill mann. Men jeg går ikke rundt og funderer på hvorfor han er så populær. For meg er han bare en ny skuespiller.

Angrep med staur

Anni-Kriistina Juuso (27) spiller samekvinnen Elen, som ledet de samiske opprørerne i 1852.

Og som i virkeligheten, angrep hun Persbrandts rollefigur Ruth med en staur under gårsdagens opptak:

-  Jeg hever stauren over hodet og skal til å slå ham. Men Ruth (Persbrandt) klarer å rive til seg stauren. Så begynner han å slåss med Mons Somby, som har en tilsvarende staur, forklarte Juuso.

Kampen blir avgjort ved at Somby (Nils Peder Isaksen Gaup) lammer Ruth med et dødelig slag i hodet.

Nesa bitt av

Mikael Persbrandt har en viktig rolle og skal gjøre en rekke opptak. At han måtte spille inn sin egen død første dag, hadde praktiske årsaker.

Drept på første arbeidsdag

Men før Persbrandt døde, gikk den kriminelle lensmannen Bucht (Peter Andersson) en smertelig skjebne i møte:

Han fikk nesa sin bitt over av sameopprører Aslak Hætta (Mikkel Gaup). Bucht flykter, men i en scene som trolig blir spilt inn i morgen, får Hætta tak i ham og stikker ham til døde med kniv.

-  Jeg spiller en gjennomført ond og kriminell person. Jeg forstår at samene gjorde opprør mot Bucht den gangen, sa skuespiller Peter Andersson til Dagbladet sist lørdag.

Virkelighetens Mons Somby og Aslak Hætta ble for sine roller i Kautokeiono-opprøret 8. november 1852, dømt til døden ved halshogging. Dødsdommene ble fullbyrdet i 1854.

BEGGE BLIR DREPT: Mikael Persbrandt og en annen kjent svensk skuespiller, Peter Andersson, på settet i går. De spiller handelsmann lensmann , de to samenes hat rettet seg mot i 1852.