BANKET OPP: Shirrako la ut en video hvor han banket opp det han kalte en «irriterende feminist» i dataspillet «Red Dead Redemption 2». Det førte til at kanalen hans ble stengt av Youtube. Foto: Red Dead Redemption 2
BANKET OPP: Shirrako la ut en video hvor han banket opp det han kalte en «irriterende feminist» i dataspillet «Red Dead Redemption 2». Det førte til at kanalen hans ble stengt av Youtube. Foto: Red Dead Redemption 2Vis mer

Shirrako utestengt fra Youtube

Drepte «irriterende feminist» i dataspill. Da ble han utestengt fra Youtube

- Slår du en mann er det ingen som bryr seg. Slår du en kvinne, så blir du utestengt.

Det åpne action-spillet «Red Dead Redemption 2» ble utgitt 26. oktober 2018, og har allerede skapt en massiv oppmerksomhet.

Spillet er foreløpig det mest solgte spillet for Playstation 4 noensinne, og Youtube oversvømmes av spillere som poster videoer av sin opplevelse inne i western-spillet.

Inne i spillet som utspiller seg i 1899 er det nesten ikke grenser for hva du kan gjøre. Du kan jakte på ville dyr, rane forbipasserende tog og uskyldige forbipasserende, eller rett og slett bare oppdage det vidstrakte landskapet.

Likevel kan det se ut som om den friheten byr på utfordringer. Onsdag 7. november ble nemlig en Youtuber med 500 000 følgere, Shirrako, utestengt fra Youtube for å ha banket opp en feminist inne i spillet.

«Irriterende feminist»

Videoen spilleren hadde lagt ut på Youtube hadde fått tittelen «banker opp irriterende feminist», og viser spillets hovedkarakter Arthur Morgan som går opp til en feminist som står ute på gata og demonstrerer for kvinners rettigheter.

Artikkelen fortsetter under videoen.

ETTERLENGTET: Christopher Robin går gjennom alt vi vet om et av årets mest etterlengtede spill. Gleder du deg? #redeadredemption2 Vil du se mer av Dagbladet Spill? https://goo.gl/L6b1YP Vis mer

Deretter lar han hovedkarakteren binde henne fast, og ta henne med til en alligator som spiste henne levende.

Dette høres brutalt ut, men i spill som «Red Dead Redemption 2» er ikke vold en mangelvare. Det ligger tusenvis av videoer der ute hvor spillere skyter mannlige karakterer i hodet, legger dem foran et tog, eller kaster dem utfor en klippe.

Det kommer riktignok med visse konsekvenser. Om du dreper noen i dataspillet vil du få sheriffen på nakken, og du vil miste «karma» som gir deg fordeler i spillet. Det oppfordres med andre ord ikke til umotivert vold, selv om enkelte youtubere velger å ty til det for underholdningsverdi.

Den eneste forskjellen mellom Shirrako sine videoer, og de andre videoene som er publisert av spillet, er at offeret var en kvinne.

Da Shirrako oppdaget at kanalen hans hadde blitt stengt, tok han til Twitter for å fortelle hva som hadde skjedd.

- Youtube stengte kanalen min fordi jeg drepte en kvinnelig karakter i spillet. De sier det promoterte vold. Du dreper menn gjennom nesten hele spillet, og det er helt greit, men med det samme du dreper en kvinne blir du utestengt. Har dere gått fra vettet?, spurte han.

Fikk massiv støtte

Det tok ikke lang tid før en rekke andre Youtubere og spill-profiler slo ring rundt Shirrako på sosiale medier. Keemstar, som står bak Youtube-kontoen «DramaAlert» med 4,4 millioner følgere var blant de som stilte opp.

Han postet en video på Twitter hvor han diskuterte avgjørelsen Youtube hadde tatt, og forklarte hvilke konsekvenser dette kunne få for alle spillere der ute.

- Om Youtube skal slette alt innhold som bryter med deres retningslinjer, inne i et videospill, har vi et problem. Hele «Red Dead Redemption 2» inneholder drap. Om dette drapet er feil, da må de også fjerne alle andre drap fra spillet, for ikke å snakke om «Fortnite» og «Minecraft». Du dreper folk der også, sier han, før han legger til:

- Det er på tide at vi skiller mellom dataspill og virkelighet. Dataspill er ikke virkeligheten, folkens. Det må være greit å gjøre slike ting i et spill.

I tillegg begynte flere spillere å gjøre det samme som Shirrako hadde gjort, og plutselig dukket det opp en rekke videoer og bilder fra spillere som hadde banket opp feministen, lagt henne på togskinnene, og gitt henne til grisene som fôr.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TOGSKINNENE: Flere spillere hadde funnet andre måter å ta livet av feministen på. Foto: Red Dead Redemption 2
TOGSKINNENE: Flere spillere hadde funnet andre måter å ta livet av feministen på. Foto: Red Dead Redemption 2 Vis mer

Måtte snu

Til slutt måtte Youtube snu, og etter 12 timer var kontoen til Shirrako oppe igjen. Alle de 8000 videoene han har postet, samt de 500 000 følgerne, var tilbake.

Shirrako har også delt det nye brevet han fikk fra Youtube, hvor de blant annet forklarer at videoen hans nå vil bli gjemt bak en aldersgrense.

«Videoen din «Banker opp irriterende feminist» ble flagget i vårt system, og vi gikk derfor gjennom innholdet i videoen. Etter en ny gjennomgang har vi konkludert med at innholdet ikke er passende for alle, og har derfor valgt å plassere videoen bak en aldersgrense».

Ryan Wyatt, sjef for spillavdelingen i Youtube, tok også til Twitter for å svare Shirrako og Keemstar.

- Tusen takk for deres innspill. Dette innholdet ble flagget tidligere i dag, men er nå blitt evaluert på nytt, og vi konkluderte med at de burde være bak en aldersgrense. De bryter ikke med våre retningslinjer, så du vil få tilbake Youtube-kanalen, inkludert alle følgere og videoer.

Følg Dagbladet Spill på Youtube for å holde deg oppdatert på gaming!