KOMMENTARER

Ukraina-gate

Drev aggressiv utpressing

Dokumenter viser at Trump drev aggressiv utpressing overfor Ukrainas president. Katta er ute av sekken, og den er svart. Beksvart.

I ALLE RETNINGER: Donald Trump ber om etterforsking av demokrater i alle himmelretninger, i Ukraina og Kina, utenfor Det hvite hus torsdag. Foto: AP / NTB Scanpix
I ALLE RETNINGER: Donald Trump ber om etterforsking av demokrater i alle himmelretninger, i Ukraina og Kina, utenfor Det hvite hus torsdag. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det var tre komiteer i kongressen som natt til fredag offentliggjorde kommunikasjon mellom amerikanske diplomater i forbindelse med forberedelsene til en riksretts-prosess mot president Donald Trump. Kommunikasjonen viser at Trump forlangte etterforsking av tidligere visepresident Joe Biden og hans sønn Hunter, som var styremedlem i et ukrainsk energiselskap. Og han forlangte ukrainsk etterforsking av om Ukraina hjalp Hillary Clinton i valgkampen i 2016, da Trump ble valgt til president. Det er snakk om utpressing, som tatt rett fra en såpeopera om mafiaen i New York, vi er vitne til. Og mafia-bossen heter Donald Trump.

Tekstmeldinger mellom amerikanske diplomater viser at Trump brukte både tilbakeholding av penger, som pisk for å få den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj til å gjøre som han ville, og et besøk i Det hvite hus, som gulrot. Zelenskyjs uttalelser om at han ikke følte seg utsatt for press fra Trump, etter et møte han og Trump hadde i FN i forrige uke, er åpenbart feil, og må ses som et forsøk på å være høflig overfor presidenten for hans antatt viktigste allierte. Det vet vi etter offentliggjøringen av den diplomatiske kommunikasjonen som nå er kjent.

Det var en telefonsamtale mellom Trump og den ukrainske presidenten 25. juli som utløste en varsler-sak mot presidenten. Nå viser det seg at denne telefonsamtalen bare var toppen av isfjellet. Under ligger det tung dokumentasjon av at Trump brukte sitt embete i en innenrikspolitisk strid, for å bekjempe demokratene generelt, og Joe Biden spesielt, fram mot presidentvalget om bare litt mer enn et år.

Før telefonsamtalen mellom Trump og Zelenskyj 25. juli tekstet USAs EU-ambassadør Gordon Sondland og USAs daværende spesialutsending til Ukraina Kurt Volker - som har trukket seg fra sin stilling på grunn av skandalen som nå rulles opp - med hverandre.

FERSKET: President Donald Trump går til full konfrontasjon med leder av etteretningskomitéen i representantenes hus, Adam Schiff. Video: CNN/AP/NTB Scanpix Vis mer

- Snakket med Zelenskyj og ga ham en full briefing. Han har skjønt det, skrev Sondland til Volker. Volker svarte:

- Det viktigste er at Zelenskyj sier at han vil hjelpe med etterforskingen - og ta opp spesielle personal-spørsmål - hvis det er noen.

Etter en rekke meldinger som omhandler ukrainske byråkrater og Trumps juridiske rådgiver Rudi Guiliani, som har hatt en framskutt rolle i Trumps forsøk på å presse Ukraina, kommer det 9. september en nærmest fortvilet bekjennesle fra Ukrainas ambassadør til Ukraina Bill Taylor, til EU-ambassadøren Sondland:

GAMLE DAGER: I et lydklipp som er lekket til pressen, forteller en åpenhjertig Donald Trump om hva han mener om varsleren i den pågående politiske skandalen. Video/lydklipp: CNN/AP / L.A. Times Vis mer

- Som jeg sa på telefonen, jeg mener det er galskap å tilbakeholde penger til sikkerhet, for å få hjelp til en politisk kampanje.

Dermed er det dokumenter at Trump la stort press på den ukrainske presidenten Zelenskyj, for å etterforske far og sønn Biden, og for å starte etterforsking av om Ukraina hjalp demokratene under presidentvalget i 2016, da Trump ble valgt. At Ukraina skal ha hjulpet demokratene er det ingen dokumentasjon for. Trolig er dette uttrykk for en bizarr kobling i Trumps hode, fordi det er dokumentert at Russland hjalp Trump i dette valget, selv om Trump frenetisk har nektet for det.

Dokumentasjonen for at Trump har presset Ukraina for å grave opp dritt om Biden og demokratene er viktig. Fordi det er en del av faktaene for å vise hvor uegnet Trump er til å være USAs president. Men strengt tatt så er de på en måte ikke lenger nødvendige. Fordi presidenten sist torsdag selv velvillig bidro med ny dokumentasjon av sin spesielle karakter.

På torsdag sa Trump at ikke bare Ukraina, med også Kina, burde etterforske far og sønn Biden. Og med hensyn til Kina kom han med sterke trusler om straff hvis de ikke gjør det. Dette skjer ei uke etter at Trump bedyret at han ikke hadde forsøkt å få Zelinskyj til å gjøre noe som helst, og han brukte den ukrainske presidenten - som var i en vanvittig diplomatisk skvis - som sannhetsvitne.

Men torsdag så høynet Trump altså innsatsen i den krigen han nå fører mot både flertallet i representantenes hus, om riksrett, og mot fornuften selv. Vi lever i interessante tider.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer