- Drevet av en gjeng gamle griser

«Happy-Tom» raser mot nedleggelsen av Alarmprisen.

• Les også: Alarmprisen legges ned

(Dagbladet.no): - Jeg snakker på vegne av alle i bandet når jeg sier at dette er veldig trist, sier bassist i Turboneger, Thomas Seltzer.

- Alarmprisen var den eneste prisen som belønnet norsk kultureksport, i et land styrt av en tradisjonelt reaksjonær proteksjonistisk bransje drevet av en gjeng gamle griser som ble kastet ut av AKP etter at kvinnegruppa i partiet fant ut at de var horekunder, sier Seltzer til Dagbladet.no.

Turboneger vant pris for beste rock i 2004, og beste liveband i 2004 og 2003.

- Alarmprisen har jo vært som et eneste stort OL-94 for vår del. Vi har jo vunnet en del priser, så det blir jo ekstra sårt at den ikke skal være mer. Alarm har vært en kul greie med livets rett. Det har vært en epoke hvor det har skjedd mye bra og nytt i norsk musikk liv, understreker Seltzer.

- Dette er jo den eneste festen bransjen trengte, og den ville de ikke være med på. Jeg synes det er veldig leit at bare gamle priser får overleve. Fra nå av vil det være total mørke i norsk musikkliv, spår Seltzer.

- Har satt pris på kunsten

Janove Ottesen, vokalist i Kaizers Orchestra, mener uten Alarmprisen ville ikke bandet vært der de er i dag.

IKKE SÆRLIG HAPPY: 
Alarmprisen var den eneste prisen som belønnet norsk kultureksport, sier Thomas Seltzer. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet
IKKE SÆRLIG HAPPY: Alarmprisen var den eneste prisen som belønnet norsk kultureksport, sier Thomas Seltzer. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet Vis mer

- For oss som artister, og som et alternativt band har det vært bra, og Alarmprisen har hjulpet oss masse. Vi har vært veldig tjent med den.

-  Jeg synes dette er veldig kjipt. Mens Alarmprisen har eksistert, har Spelemannsprisen blitt bedre. Alarm har tatt vare på andre artister, ikke bare de mainstream artistene, og har satt pris på kunsten, sier Ottesen til Dagbladet.no.

- Alarmprisen har vært en pris for de litt mer seriøse i pop og rockbransje som tradisjonelt har blitt forbigått av mer kommersielle artister. For oss har det å få Alarmpris vært en anerkjennelse fra musikkmiljøet, sier Kim Granholt fra Superfamily.

De vant pris for beste live og årets låt i 2007.

- Jeg ble veldig lei meg da jeg hørte dette. Jeg synes det er utrolig kjipt. For oss som band har det betydd utrolig mye, først å bli nominert, så å vinne priser.

Tøft å være idealist i Kultur-Norge

- Det er trist at det viser seg at det ikke er liv laga for Alarmprisen. Det viser seg at det er tøft å være idealist i Kultur-Norge. Da Alarmprisen kom, var det nødvendig med et alternativ og et korrektiv til Spelemannsprisen. Alarm har vært med på å gjøre Spelemannsprisen bedre, nå får vi håpe Spelemann ikke faller tilbake til gamle synder, sier Håkon Moslet, musikksjef i P3.

Han mener de uavhengige kreftene ikke må gå tapt mot det mer etablerte:

- Drevet av en gjeng gamle griser

- Alarmprisen tilhører en epoke hvor uavhengige krefter så at det var behov for fokus på norsk musikk, og prisen har vært med på å fokusere på ny norsk musikk og den alternative musikkscene.

- Før hadde de store selskapene monopol, men med Alarm ble artister gitt en mulighet de ikke hadde tidligere. Vi får håpe grunntanken til Alarmprisen lever videre - at vi må ha et alternativ til det etablerte.

Tretrinnsrakett

Alarmprisen, Spelemannsprisen og By: larm dekker hvert sitt behov i en tretrinnsrakett. Det er sterkt beklagelig at det ikke kan bli gjennomført mer. Det er pes å finne sponsorer, og det er uheldige tilfeldigheter som gjør at den må legges ned, sier Arnfinn Bjerkestrand, forbundsleder i Musikernes Fellesorganisasjon

- Alarmprisen satte Spelemann under press, som gjorde den bedre. For å få fram en flora i norsk musikkmiljø må vi få fram en sammenheng, understreker han.

- VELDIG KJIPT: Janove Ottesen mener bandet ville ikke vært der de er i dag uten Alarmprisen.
- TRIST: Håkon Moslet håper de uavhengige kreftene ikke går tapt mot det mer etablerte. Bildet ble tatt før utdelingen av Alarmprisen i 2006.