Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Drevet av hevn

Anne Holts «Salige er de som tørster» er Norges 25. beste krimbok.

I KRIMELITEN: Anne Holt er i norgestoppen av krimforfattere. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX
I KRIMELITEN: Anne Holt er i norgestoppen av krimforfattere. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Dagbladet kårer i sommer Norges beste krimbøker gjennom tidene.

Anne Holts debutromanen «Blind gudinne» ble utgitt i 1993. Et overraskende trekk, fra en forfatter som på forhånd var en kjent samfunnsaktør. Romanen innvarslet flere nye trekk ved sjangeren.

For det første var boka en autentisk politiroman, der etterforskerne til og med hadde riktige titler. For det andre introduserte Holt en kvinnelig etterforsker, Hanne Wilhelmsen, som ikke bare slet med å oppklare drap, men som også jobbet hardt med å holde sin lesbiske legning skjult for omgivelsene. For det tredje ble Holts bok valgt som hovedbok i Bokklubben Nye Bøker, noe som innvarslet en prioritering av sjangeren også i der i gården.

Sterk erfaring
Etter Kim Småge og omtrent samtidig med Kjersti Scheen ble Holt en av de første kvinnelige forfatterne som viet seg til kriminalromanen. Som vi vet, ble hun ikke den siste. Holt er en av flere «krimdronninger» i norsk litteratur. Med sin bakgrunn både som journalist i Dagsrevyen, advokat, politietterforsker (seinere også som justisminister i en kort periode) har hun erfaring fra en rekke områder som er anvendelige for en kriminalforfatter. I tillegg røpte hun helt fra starten et godt grep om intrigen og førte et kraftfullt og energisk språk.

I bøkene som fulgte skapte hun et spennende persongalleri rundt sin hovedperson, med kollegaene Håkon Sand og den frodige og røffe uropatruljeveteranen Billy T. i spissen. Allerede med sin bok nummer to, «Salige er de som tørster...» (1994), fikk Anne Holt Riverton-prisen.

Samvittighet
«Salige er de som tørster» er en kriminalroman med et brutalt tema — i spennet mellom voldtekt og hevntrang. I utgangspunktet er politiets hjelpeløshet i voldtektssaker et viktig premiss. Sosial samvittighet er en drivkraft i mange av Holts bøker. Bak mysterier og etterforskning banker et varmt hjerte for samfunnets tapere og såkalte utskudd, ikke minst for barn som kommer skjevt ut.

I «Salige er de som tørster...» etterforsker politiet en serie merkelige funn, en såkalt lørdagsmassakre som gjentar seg uke etter uke. Politiet finner mengder av blod, men ingen ofre. En lørdag uteblir mønsteret, samtidig blir en ung kvinne voldtatt. Både kvinnen og hennes far blir besatt av hevntørst. Dermed går to handlinger parallelt; politiets etterforskning og far og datters jakt på forbryteren. Spenningen når klimaks, mens et spørsmål tegner seg stadig tydeligere for leseren: Hvor går grensa for rettferdig vrede? Kan en personlig hevn forsvares når politiet ikke kan bidra til å stille gjerningsmannen for domstolene? Holt tar ikke stilling, men svir en viktig problemstilling inn i ryggmargen til den som leser boka.

Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!