Drevet av hevn

Anne Holts «Salige er de som tørster» er Norges 25. beste krimbok.

I KRIMELITEN: Anne Holt er i norgestoppen av krimforfattere. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX
I KRIMELITEN: Anne Holt er i norgestoppen av krimforfattere. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Dagbladet kårer i sommer Norges beste krimbøker gjennom tidene.

Anne Holts debutromanen «Blind gudinne» ble utgitt i 1993. Et overraskende trekk, fra en forfatter som på forhånd var en kjent samfunnsaktør. Romanen innvarslet flere nye trekk ved sjangeren.

For det første var boka en autentisk politiroman, der etterforskerne til og med hadde riktige titler. For det andre introduserte Holt en kvinnelig etterforsker, Hanne Wilhelmsen, som ikke bare slet med å oppklare drap, men som også jobbet hardt med å holde sin lesbiske legning skjult for omgivelsene. For det tredje ble Holts bok valgt som hovedbok i Bokklubben Nye Bøker, noe som innvarslet en prioritering av sjangeren også i der i gården.

Sterk erfaringEtter Kim Småge og omtrent samtidig med Kjersti Scheen ble Holt en av de første kvinnelige forfatterne som viet seg til kriminalromanen. Som vi vet, ble hun ikke den siste. Holt er en av flere «krimdronninger» i norsk litteratur. Med sin bakgrunn både som journalist i Dagsrevyen, advokat, politietterforsker (seinere også som justisminister i en kort periode) har hun erfaring fra en rekke områder som er anvendelige for en kriminalforfatter. I tillegg røpte hun helt fra starten et godt grep om intrigen og førte et kraftfullt og energisk språk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer