Drevet av pengebegjær og hat mot menn ble Selbu-kvinnen en seriemorder. Nå kommer boka.

Belle Gunness kom fra fredelige Selbu, men endte opp som beryktet seriemorder i USA.

STJØRDAL (Dagbladet): For over hundre år siden startet Brynhild Paulsdatter Størset fra Selbu sine makabre og dødelige gjerninger. De grufulle detaljene om den norskamerikanske massemordersken som tok navnet Belle Gunness, kommer i disse dager ut i bokform.

Minst 20 drap

Gunness reiste fra Selbu i 1881 og bosatte seg i Chicago. I 1900 drepte hun sin første ektemann, og kunne dermed innkassere sjenerøse forsikringsbeløp. Åtte år seinere ble Gunness verdenskjent for å ha drept to ektemenn, flere barn og et ukjent antall friere.

-  Vi vet sikkert at hun drepte minst 16 personer, men jeg tror 20 er et mer sannsynlig tall, forteller lokalhistoriker og Belle Gunness-ekspert Torger Størseth. Enkelte vil ha det til at hun kan ha drept 40-50.

Størseth er selv en fjern slektning av Gunness. Han vokste opp like ved barndomshjemmet til massemordersken, og Størseth har fra barnsbein av fått høre historiene om sin blodtørstige sambygding. Størseth har også skrevet forordet i boka som den amerikanske journalisten Sylvia Shepherd nå gir ut på norsk.

-  Gunness har lenge vært et tabu tema i Selbu, men jeg tror tida er moden for å fortelle om henne nå, mener Størseth.

Hennes første mann, Mads Sørensen fra Drammen, ble drept med gift. Hennes andre, Peder Gunness fra Kongsberg, fikk rett og slett hodet knust. Begge disse drapene kom Gunness mirakuløst unna uten skyld, men slett ikke uten mistanke. Likevel fortsatte hun å drepe. Gunness annonserte etter friere i en norskspråklig avis, og mange menn ble lokket til farmen i Indiana. Gunness var en frodig og bemidlet kvinne, som ifølge Størseth brukte kroppen sin for å få menn til gården. Frierne ble loppet for penger, drept og maltraktert.

-  Dyktig slakter

 INGEN IDYLL:  Seriemorder Belle Gunness med de tre stebarna som ble funnet i brannruinene på hennes farm i USA i forrige århundre. Hun tok livet av dem også. Foto: Privat
INGEN IDYLL: Seriemorder Belle Gunness med de tre stebarna som ble funnet i brannruinene på hennes farm i USA i forrige århundre. Hun tok livet av dem også. Foto: Privat Vis mer

-  Gunness var en dyktig slakter, forteller Størseth. Hun drev en farm med griser og solgte kjøtt til byen La Porte i Indiana. Det går historier om hvor flotte griser hun hadde, og at årsaken var at grisene spiste likene som hopet seg opp på farmen.

Avslutningen på Gunness spektakulære karriere bidro slett ikke til å legge lokk på mytene. I april 1908 brant huset til Gunness ned, og i brannruinene fant man fire lik - de tre stebarna til Gunness og et hodeløst kvinnelik. Det ble konstatert at barna var forgiftet. Dødsårsaken til kvinnen var åpenbar. I hagen utenfor huset fant man levningene av minst ti personer. Men var det hodeløse kvinneliket Belle Gunness? Torger Størseth er ikke sikker.

50 000 dollar

-  Jeg tror kanskje hun kom seg unna. Det ble spekulert i at hun hadde så mye som 50 000 dollar etter alle drapene, og dette kunne man leve godt og lenge for, forteller Størseth.

Men hva drev henne til å drepe? Størseths teori går på at Gunness opplevde ulykkelig kjærlighet i ungdommen der hun ble gravid og sveket av barnefaren.

-  Begjæret etter penger og hat mot menn kan være én forklaring, sier Størseth.

Usikkerheten omkring Gunness\' skjebne førte til at hun stadig vekk ble observert over hele USA langt utover 1930-tallet. Forfatteren av boka «Gåten Belle Gunnnes», Sylvia Shepherd, tror Gunness er identisk med en viss Esther Carlson som døde i fengsel i Los Angeles i 1931 hvor hun satt inne for å ha forgiftet en 81 år gammel tømmerhogger. Denne teorien tviler Torger Størseth på.

GUNNESS-VOTTENE: Disse selbuvottene strikket Belle Gunness før hun la fra seg strikketøyet og startet sin drapskarriere.
HISTORIKER: Torger Størseth har forsket på seriemordersken i flere år.