Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmgrøsseren «Skrik» 20 år

Drew Barrymore om den ikoniske «Skrik»-scenen: - Jeg var vettskremt

Drew Barrymore avslører hemmelighetene bak innspillingen av den kjente grøsserscenen. 

IKONISK ROLLE: Drew Barrymore som hysteriske Casey som blir drept i den store 90-talls grøsseren «Skrik». Foto: Scanpix
IKONISK ROLLE: Drew Barrymore som hysteriske Casey som blir drept i den store 90-talls grøsseren «Skrik». Foto: Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Husker du spørsmålet 'Do you like scary movies'? fra den amerikanske grøsseren «Scream» på norsk kalt «Skrik»? Da husker du også kanskje tenåringen Casey Becker med den blonde bobsveisen, spilt av Drew Barrymore.

Casey skal bare ha en rolig filmkveld hjemme i det koselige huset sammen med kjæresten, men utenfor er det noen som har andre planer.

Den 20 år gamle åpningscenen til «Scream» er fortsatt ikonisk. Aldri har det vært så skummelt å se en film hjemme alene om kvelden.

Åpningscenen er brutal mot stakkars Casey Becker og kjæresten som blir slaktet av en maskert, gal person i løpet av filmens første femten minutter.

- Burde hatt en advarsel

Til Huffington Post forteller Barrymore at hun flippet da hun leste Kevin Williamson's manus til filmen.

Det kanskje ikke alle vet, er at en uhyggelig rekke med drap i Gainesville, Florida på 90-tallet var med på å inspirere Kevin Williamson til å skrive det nå ikoniske manuset.

Williamson hadde jobb som huspasser på 90-tallet, da en dokumentar om drapene, og mannen kalt The Gainesville Ripper, gikk på tv. Han har tidliger fortalt at han ble vettskremt da han oppdaget at et vindu i huset var åpent.

Williamsons manus fikk en skremmende effekt på Barrymore som leste manuset en kveld hun var alene hjemme.

GRØSS: Casey Becker, spilt av Drew Barrymore, skulle ha en filmkveld med kjæresten, men utenfor var det noen som hadde andre planer. Video: Dimension Films / Woods Entertainment Vis mer

- Jeg kan ikke fatte at det ikke var med et brev med en advarsel som sa at man ikke måtte lese manuset alene om man var jente. Jeg var vettskremt, men jeg tenkte. 'Gud, hvis dette er så bra skriftlig, hvor bra kan det bli når det blir igangsatt i en film?'

Adrenalin under innspilling

Filmen ble spilt inn i et hus i Santa Rosa, California, hvor regissør Wes Craven filmet scenen i én sekvens. Barrymore hørte den andre stemmen på telefonen hele tiden under opptaket.

Barrymore hadde verken sett Caseys kjæreste, som var bundet, eller drapsmannen som var kledd i maske på forhånd.

I syv dager med terror løp Barrymore gråtende og hyperventilerende rundt mens hun snakker med sin kommende drapsmann om Freddy Krueger og Michael Myers på telefonen.

- Det var intenst. Jeg husker at jeg var helt utslitt da jeg kjørte hjem om kveldene, forteller hun.

Drepte filmens stjerne

Opprinnelig var det planlagt at Barrymore skulle spille Neve Campbells hovedrolle i filmen, men hun fikk spille Casey etter eget ønske.

At filmens mest berømte stjerne ble tatt av dage så tidlig i filmen kan sies å være en vellykket Hitchcock- manøver på samme måte som Janet Leigh blir myrdet i begynnelsen av «Psycho».

Mest lukrative grøsser

Filmen, som ble sluppet 20. desember 1996, ble vist på amerikanske kinoer lenge etter at filmen vant den gjeveste prisen på MTV Movie Awards i juli 1997, skriver Huffington Post. New York Times meldte at filmen fortsatt ble vist lenge etter at den ble tildelt prisen og at den hadde tjent inn 100 millioner dollar. Ifølge The New York times er vanlig visningstid på kinofilmer en måned.

Ifølge Box Office Mojo troner filmen fortsatt på toppen over de mest lukrative grøsserne fra 1978 og fram til i dag.

Dagbladets anmelder trillet imidlertid bare tre på terningen da filmen kom.

Den kjente åpningsscenen med Barrymore er senere blitt parodiert i den amerikanske filmkomedien «Scary Movie», som parodierer kjente skrekk-og spenningsfilmer som var populære på slutten av 90-tallet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media