Drift og depresjon

Interessant, men nokså stillestående bekjennelsesroman fra mellomkrigstidas Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Feministen Kerstin Thorvall er forfatter, illustratør og journalist. Hun ble herostratisk berømt da hun i 1976 kom med bekjennelsesromanen «Det mest forbjudna». Boka var et oppgjør med hennes barndom, og vakte nærmest moralsk panikk i Sverige fordi den blant annet handlet om incest og kvinnelig seksualitet.

«Når man skyter arbeidere» har også sterke selvbiografiske trekk. Den er første del av en trilogi om oppveksten til lille Signe, som i likhet med Thorvall blir født i Eskilstuna i 1925.

Sinnssykdom og voldtekt

Boka åpner da Signes mor Hilma treffer den sjarmerende adjunkten Sigfrid. Hilma er småskolelærerinne, og kommer fra en fattig, rettskaffen og puritansk arbeiderfamilie i Norrland. Sigfrid kommer fra en finere prestefamilie i sør. På få måneder er de to gift, godt hjulpet ev hans overivrige familie.

Det viser seg at unge Hilma er ført bak lyset. Sigfrid er uhelbredelig sinnssyk. På bryllupsnatta voldtar han Hilma, og må tvangsinnlegges på asyl. Hilma velger likevel å holde på ekteskapet, nærmest som et martyrium, der hennes største offer er å gjennomlide ektemannens abnorme driftsliv. De to får lille Signe, før Hilma lar seg sterliserere slik at ARVEN ikke skal føres videre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer