Driftige damer

To imponerende forfatterskikkelser skriver om to imponerende historiske kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ragnhild Magerøy BOK: Hele 36 millioner bøker har hun solgt, den driftige Margit Sandemo. Der hun tidligere har hun oppholdt seg i en litt diffus middelalder, tar hun nå et jump på tusen år tilbake i tid.

Til den brutale folkevandringstiden rundt femhundretallet. Da levde Yrsa, dronning av Sverige og seinere Danmark.

Kongelig incest

Dronning Yrsa skal ha hatt en dramatisk skjebne. Ifølge den danske nasjonalskalden Saxo, ble hun unnfanget etter at danske kong Helge voldtok den mektige svenske dronning Åløv. Yrsa ble først giftet bort til svenskekongen Adils, seinere bortført av danskenes Kong Helge. Uvitende om at hun var hans datter, tok han henne til ekte. De to fikk sønnen Rolf Krake, som kom til å bli en av Danmarks store nasjonale helter.

Historien om Yrsa er gull verd for Sandemo. Hun gir oss sin versjon av det hun mener kan ha skjedd. Voldtekten forløper på følgende måte: «Hun pustet tungt og vred seg langsomt og vellystig under hendene hans. Da hun klynket av utålmodighet, oppfylte han ønsket hennes og Åløv var salig, salig!» Yrsa selv er underskjønn, intelligent og synsk. Forholdet til Kong Helge, ektemann og altså far, framstilles som århundrets skandale og kjærlighetssaga. Inntil hennes mor, den onde dronning Åløv, forteller sannheten. Sandemo har også diktet inn den danske prins Amled eller Hamlet, gjennom fortelleren Eygar som gifter seg med hans halvbror.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer