Drikk vin, gå på bokbad og pass barna via gps

Oslos nye gigabokhandel har hårete planer.

GIGANTBOKHANDEL: Gamle Eldorado Kino har blitt en diger, toetasjes bokhandel med flere scener, egen restaurant og etter hvert creperie. Her fra hovedscenen i andre etasje. Foto: Nina Hansen
 Foto. Nina Hansen / Dagbladet
GIGANTBOKHANDEL: Gamle Eldorado Kino har blitt en diger, toetasjes bokhandel med flere scener, egen restaurant og etter hvert creperie. Her fra hovedscenen i andre etasje. Foto: Nina Hansen Foto. Nina Hansen / DagbladetVis mer

(Dagbladet:) I dag blir gamle Eldorado Kino i Oslo omgjort til Nordens største bokhandel — eller et kommersielt litteraturhus, som eierne liker å kalle det.

Med hovedscene, barnescene, kokkescene og en bitte liten poesi og fiolin-scene, håper de på hektisk aktivitet året rundt i den hele 3200 kvadratmeter store Eldorado Bokhandel, som også får egen restaurant og creperie.

Det er en mildt sagt frisk satsing i et marked der usikkerheten råder. Netthandel og ebøker endrer kjøpemønstrene. I USA dør bokhandlene som fluer. I Norge har Notabene-kjeden gått konkurs, mens Norli Libris har gått med underskudd i flere år. Eldorado er en fri bokhandel, og står alene i konkurranse mot de store, forlagseide kjedene.

Dagbladet fikk en omvisning i lokalene i går. Konseptet er det samme som i Read Entertainment i Vestby, som har samme eiere: I stedet for å kjøpe inn bøker fra forlagene, som tradisjonelle bokhandler, leier forlagene hylleplass i butikken. Bøkene står dermed inndelt etter forlag. Unntaket er inngangspartiet, der bokhandelen har valgt ut bøker de vil profilere i egne hyller for ulike sjangre, under Eldorado-kuppelen.

Ved første øyekast en vanlig bokhandel, altså, men spaserer du innover, er den annerledes. Diger, og unektelig stilig. Alle bøkene står med fronten ut, noe som i andre butikker bare er forbeholdt de mest salgbare titlene. Men kvadratmeterne er både fordelen og problemet.

FRA FILM TIL BØKER: Eldorado kino har blitt til Eldorado bokhandel.
 Foto. Nina Hansen / Dagbladet
FRA FILM TIL BØKER: Eldorado kino har blitt til Eldorado bokhandel. Foto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Det nytter ikke å løpe innom butikken for å raske med deg en eller annen bok om andre verdenskrig. Med mindre du finner den i dokumentar-hylla ved inngangen, må du slentre gjennom en hel etasje. Kanskje finner du en passende bok hos Gyldendal, kanskje hos Aschehoug. Spartacus har mange krigsbøker, men hvor mye bryr du deg egentlig om hvilket forlag som utgir hva?

Eierne vil gjøre Eldorado til mer enn en bokhandel. De har til og med planer om gps-brikker til barnefamiliene. Her skal mor kunne ta et glass vin i restauranten, mens hun blir varslet om ungene nærmer seg utgangen. Du skal bruke tid mellom reolene — og dermed penger.

Det er et kommersielt konsept, men ikke usympatisk. Bokbransjen har framfor noen godt av å bli utfordret av nye ideer. De store rabattene bokhandlerkjedene krever, har gitt tøffe levekår særlig for mindre forlag. Hos Eldorado får forlagene en mye større andel av fortjenesten, samtidig som de selv bestemmer hvilke bøker de vil satse på. Spørsmålet er om de vil benytte sjansen til å profilere den smale litteraturen, som ellers forsvinner i de bakerste hyllene, eller om plassen blir brukt til kokebøker og bestselgere.

Snikkikken i går lovet godt, men tiden vil vise om det er plass til et så hårete påfunn som Eldorado Bokhandel. Jeg håper det.