Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Drikking og slåssing på dypt vann

I Jon Michelets andre sjøroman går Halvor om bord i «bensinbomba».

KRIGSSEILERNE: Oppfølgeren til Jon Michelets «En sjøens helt. Skogsmatrosen», «En sjøens helt. Skytteren», handler om den unge sjøgutten Halvor Skramstad som prøver seg på et nytt skip på farlig farevann. Foto: KRISTIN SVORTE
KRIGSSEILERNE: Oppfølgeren til Jon Michelets «En sjøens helt. Skogsmatrosen», «En sjøens helt. Skytteren», handler om den unge sjøgutten Halvor Skramstad som prøver seg på et nytt skip på farlig farevann. Foto: KRISTIN SVORTE Vis mer

Les utdrag fra «En sjøens helt: Skytteren» her.

(Dagbladet): - Jeg skal bare flytte meg litt så ikke barnebarna overdøver oss, lyder det fra den andre enden av telefonen.

Det er tydelig at Jon Michelet (69) har fulle dager. Etter braksuksess med hans forrige bok «En sjøens helt. Skogsmatrosen», er det ikke lenge til oppfølgeren «Skytteren» kommer. 

- Ideen om å skrive om krigsseilerne hadde jeg allerede tidlig på 70-tallet da jeg startet som forfatter. Men på det tidspunktet kunne jeg ikke nok og hadde ikke mot nok til å gå løs på det. Først i 2009 begynte jeg på bok en. Da tenkte jeg at jeg måtte kline til, forteller Michelet og legger til:

- Tanken om disse bøkene har vært med meg lenge. Jeg har skrevet tre dokumentarbøker om krigsseilere, så jeg har gjort et stort arbeid før jeg begynte på dette romanverket.

Drikking og slåssing I «Skytteren» følger vi igjen Halvor Skramstad, men denne gangen på et nytt skip med nytt mannskap, noe som ifølge forfatteren er en utfordring for ham.

- Det var tøft å være sjømann på tankbåtene. Jeg var selv ett år på sjøen som 19-åring og det var ett år med mye drikking, slåssing og herjing. Nå har jeg derimot fått brukt den erfaringa i boka, sier han.

- Det er ganske rart at ingen har skrevet om tankbåtssteilasen under krigen før. Det var noe av det viktigste og farligste norske sjømenn gjorde. Det er et kapittel som ingen har tatt opp i litteraturen før. Så for meg har det vært et privilegium å skrive denne romanen.

Videre røper også Michelet at det blir et gjensyn med jenta som Halvor forelsket seg i «Skogsmatrosen». 

«Bensinbomba» - Hvordan fortsetter fortellingen fra «Skogsmatrosen»?

- «Skogsmatrosen» slutter med at Halvor forteller at han skal ombord i tankbåten, og folks reaksjon er at han er «klin gærn». Nå følger vi han fra han går ombord i det mannskapet kaller «bensinbomba». Jeg har forsøkt å gjøre det så virkelighetsnært som mulig. Alt det en sjømann kunne bli utsatt for: ubåter, tyske store skip, miner — ja, hele greia, prøver jeg å få fram.

Til slutt forteller Michelet, som solgte bedre enn den populære boka «Fifty Shades of Grey» i julesalget i fjor, at tiden framover er veldig spennende. «En sjøens helt. Skogsmatrosen» fikk en enormt god mottagelse og det høres ikke ut som han er bekymret bok nummer to heller.
 
- Det blir spennende om «Skytteren» holder. Men jeg tror og håper det. Jeg har veldig god tro på boka og interessen er allerede enorm. «Du har lova den, når kommer den?», spør folk meg. Nå er den rett rundt hjørnet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling