FOTBALLOPERA: 23. mars 2012 er det premiere på Are Kalvøs første og sannsynligvis siste opera, «Norge-Brasil», på Det Norske Teatret. Foto: Lars EIvind Bones / Dagbladet
FOTBALLOPERA: 23. mars 2012 er det premiere på Are Kalvøs første og sannsynligvis siste opera, «Norge-Brasil», på Det Norske Teatret. Foto: Lars EIvind Bones / DagbladetVis mer

- Drillo skal få slippe å synge

Både landslagskapteinen, Flo-brødrene og Kjetil Rekdal er med i Are Kalvøs fotballopera.

(Dagbladet): I dag lanserte Det Norske Teatret fullstendig repertoar for 2012.

Nynorskforkjemper Are Kalvø er blant navnene på programmet - med sin første og høyst sannsynlig eneste opera, ifølge ham selv.

- Det er en humoristisk opera, med så store følelser som menn ikledd shorts klarer å opparbeide, sier Kalvø til Dagbladet.

Fra fotballbane til teaterscene «Norge-Brasil» er navnet på fotballoperaen. Handlingen er basert på - ja, du gjettet riktig - den minneverdige VM-kampen mellom Norge og Brasil, 23. juni 1998.

- Arne Scheie refererte til kampen som «et stykke norsk fotballhistorie». Jeg tar steget enda lenger, og sier at det er et stykke norsk historie. En bragd, rett og slett, sier forfatteren.

Inviterer Drillo Publikum kan vente seg tull og tøys, følelser og sang, når fotballoperaen har premiere 23. mars neste år. Både Egil «Drillo» Olsen, Flo-brødrene og Kjetil Rekdal vil bli gestaltet på hovedscenen.

- De er herved invitert til å se den, alle sammen, og jeg håper de kommer, sier Kalvø.

INVITERT: Are Kalvø inviterer landslagstrener Egil «Drillo» Olsen til å se sin fotballopera, basert på VM-kampen mellom Norge og Brasil i 1998. 
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
INVITERT: Are Kalvø inviterer landslagstrener Egil «Drillo» Olsen til å se sin fotballopera, basert på VM-kampen mellom Norge og Brasil i 1998. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Spesielt håper han Drillo, som selv har sagt at han ikke er særlig musikkinteressert, kommer.

- Som en hyllest til landslagstreneren skal ikke karakteren «Drillo» synge i teaterstykket, sier Kalvø.

Samtidsopera Å kombinere fotball og teater synes Kalvø er en god idé.

- Noen synes gjerne det er en pussig ting, men jeg synes det er en naturlig kombinasjon. Dette er så mye mer enn en fotballkamp. Det er to forskjellige verdener, men begge er fulle av overdrevne følelser.

Kalvø og musiker Helge Førde lekte med flere operatanker. Politikk, blant annet.

- Vi ville lage opera om vår samtid. Politikk var vi også inne på. Men det er ikke nok av de store følelsene der.

I OPERA: Kjetil Rekdal satte ballen bak Brasil-keeperen i 88. minutt under fotball-VM 1998. Derfor er han én av rollefigurene i «Norge-Brasil».
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Dagbladet
I OPERA: Kjetil Rekdal satte ballen bak Brasil-keeperen i 88. minutt under fotball-VM 1998. Derfor er han én av rollefigurene i «Norge-Brasil». Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Dagbladet Vis mer

Regissør er Det Norske Teatret-sjef Erik Ulfsby. De sentrale rollene spilles av Charlotte Frogner, Ida Holten Worsøe, Pål Christian Eggen og Jon Bleiklie Devik.

OPERASKIKKELSE: Også Tore Andre Flo, som utlignet til 1-1 mot Brasil i den minneverdige fotballkampen, er én av skikkelsene i Kalvøs operaforestilling. 

Foto: Keith Hammett/Dagbladet
OPERASKIKKELSE: Også Tore Andre Flo, som utlignet til 1-1 mot Brasil i den minneverdige fotballkampen, er én av skikkelsene i Kalvøs operaforestilling. Foto: Keith Hammett/Dagbladet Vis mer