Filmanmeldelse: «Bros»

Dristig, smart og frekk

Om det fremdeles er liv i den romantiske komedien? Å, jo da. Så lenge humoren er frisk, replikkene skarpe og – selvfølgelig: at den masserer hjerterøttene tilstrekkelig.

SE TRAILER: Den første skeive romantiske komedien fra et stort Hollywood-studio er klar. Med klare meldinger og et stort hjerte. Video: UIP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Finnes det en mer sliten filmsjanger? Finnes noe mer forutsigbart, oppskriftsmessig og fantasiløst? Svaret kan du gruble på sjøl, men akkurat da du tenkte det var umulig både å le og å bli rørt av en romantisk komedie kommer «Bros», som er et smart, morsomt og relativt dristig tilskudd til sjangeren.

«Bros»

Romantisk komedie

Regi: Nicholas Stoller
Skuespillere: Billy Eichner, Luke Macfarlane, Ts Madison, Monica Raymund, Guy Branum, Harvey Fierstein, Debra Messing
Premieredato: 28. oktober 2022
Aldersgrense: 12 år
Orginaltittel: «Bros»

«Skeiv romantikk med småskarpe kanter, klare meldinger og stort hjerte.»
Se alle anmeldelser

For å ta dristigheten først: jeg tenker ikke på sexscenene eller dialogen, selv om begge deler antakeligvis vil få de mest pripne kinogjengere til å flytte litt urolig på seg i setet. Jeg tenker heller ikke på at et av de store filmselskapene i Hollywood våger å plassere to menn i hovedrollene i en «romcom»: Hallo! Vi lever i 2022, og i vår del av verden er tilgangen på filmer og tv-serier med LGBTQ+-tematikk ikke lenger noen sensasjon.

Nei, dristigheten er at filmskaperne tør å lage en film som tar opp stereotyper innen det skeive miljøet, fillerister dem, og ler høyt og frydefullt skamløst av dem. Og av seg selv, må det tilføyes, siden et solid flertall av de medvirkende – på begge sider av kamera – etter sigende føler seg hjemme i skeiv-kategorien.

Kjekkas med sixpack

Historien er sjangertro, altså forutsigbar. Bobby er en storkjeftet og kompromissløs 40-åring, som proklamerer høylytt at kjærligheten er oppskrytt og at det nærmest er en fallitterklæring for homofile å kopiere en heterofil samlivsform. Han uttrykker seg i politiske slagord, er bitter og desillusjonert, han er kort sagt, en kyniker med stor K.

Men så er det jo sånn i filmer som dette at motsetninger tiltrekker hverandre, og inn på scenen kommer Aaron, en ekstremt omgjengelig kjekkas med sixpack, caps og klisjériktige streite «gutteinteresser», her i betydningen en godt over snittet interesse for ishockey, flanellsskjorter og Garth Brooks. Selvfølgelig har begge gutta mer å fare med, og oppdager at de faktisk liker hverandre. Og ser muligheten til å bli gode venner. Og etter hvert – ingen spoiler alert, akkurat – kjærester.

Smart, frekk og frisk

Romantiske komedier må som sjangerbetegnelsen lover, være både morsomme, og få deg til å bli litt bløt rundt hjertet. Her scorer også «Bros» høyt. Humoren er smart, frekk og frisk. Selv om jeg neppe fikk med meg alle referansene, lo jeg høyt mange ganger. Romantikk er absolutt til stede i rikt monn. Uansett legning vil jeg tro det er vanskelig ikke å føle med Billy og Aaron på den humpete veien fram mot den programforpliktede «happy ending’en».

Så kan man selvfølgelig innvende at det er en grunnleggende selvmotsigelse til stede her. Det legges stor vekt på at de skeive i filmen er opptatt av å dyrke nettopp skeivheten, mens filmskaperne samtidig er opptatt av å trøkke alt dette inn i noe så tradisjonelt og lite skeivt som «romcom»-sjangeren. Vel, vel.

Filmen er produsert av Judd Apatow, som på cv’en har filmer som «Bridesmaids» og «Forgetting Sarah Marshall», (sistnevnte har også samme regissør som «Bros»), og det sier noe om hvilket landskap vi beveger oss i. Men denne har helt klart både mer hjerte og sjel.

Søt virkelighetsflukt

«Bros» har fått mye negativ omtale fordi hovedrolleinnehaver Billy Eichner, som også er delansvarlig for manus, har beskyldt publikum for å være homofobe og trangsynte, fordi billettsalget i USA har vært langt dårligere enn forventet. Men la ikke det ødelegge gleden ved et stykke søt og morsom virkelighetsflukt.

«What the world needs now is love», som det heter – og kanskje akkurat nå: En god romantisk komedie.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer