<strong>PRISVINNER?:</strong> Tragedie og dramatikk i Hilde Hagerups siste ungdomsroman, som er en av fem nominerte til UPrisen. Foto: ASCHEHOUG
PRISVINNER?: Tragedie og dramatikk i Hilde Hagerups siste ungdomsroman, som er en av fem nominerte til UPrisen. Foto: ASCHEHOUG Vis mer

«Drit på draget Malin. Fittairæva, Malin.»

Dristig ungdomsroman fra Hilde Hagerup.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Hilde Hagerups romaner følger ikke et strengt ungdomsbokskjema, der forelskelse, konflikt og opprør formidles i et funksjonelt språk.

Hagerup satser, er dristig i handling og språk, og lar aldri sjangerkrav om spenning og framdrift trampe på den litterære stemmen.

Vårløsning
Nå er ikke «Alt som er galt med Georg» en prikkfri roman. Underveis melder det seg enkelte spørsmål til selve handlingen.

Men stemningen har Hagerup full kontroll på. Man kjenner forventningene, spenningen i lufta: Det er vårløsning og skarpt marslys kastes inn i klasserommet. Ute venter eventyret, inne kjeder fjortenåringene seg.

Bare én strekker hånda i været for å svare læreren. Hun som alltid gjør det. Skolelyset Malin. Irriterende Malin. Tykke Malin. «Gå og heng deg Malin. Drit på draget Malin. Fittairæva, Malin.»

Så entrer en ny skikkelse scenen, Georg.

Gammelt grums
Men romanen starter ikke her. Den begynner med den voksne fortelleren, med Malin tyve år etter. Dét er rammefortellingen. Faren hennes dør, på do:

«Det er ikke så uvanlig at folk dør på badet. De skjønner at noe skal ut, men kanskje ikke at det er livet,» tenker Malin.

«Drit på draget Malin. Fittairæva, Malin.»

Dødsfallet bringer tilbake minnene fra ungdomstida, og ikke minst om trøbbelmakeren Georg som Malin forelsker seg i og vil gjøre alt for.

G for Georg
Med Georg gjør Hagerup honnør til Tove Nilsen og hennes fengslende Georg fra Skyskraperbøkene.

Navnebrødrene har mye til felles: Begge får bank av opphavet, begge har en skjør mor, begge er uvanlig skarpe gutter som har få muligheter til å lykkes.

Også Malin er et ikonisk navn i barne- og ungdomslitteraturen. Men her er det motsetningen som tiltrekker oppmerksomhet: Hagerups Malin er like uskjønn (i egne øyne) som Lindgrens Malin er skjønn. Likevel får hun Georg.

Tenke sjæl
Hagerup bruker kursiverte partier til å foregripe handlingen, til å skape spenning og tempo. Det er et velbrukt grep, men gir forfatteren mulighet til gi et nærbilde av Georg.

Moralen som peker seg ut i romanen er: Vær deg selv, tenk selv, ikke følg flokken ukritisk. Hagerups viktigste prestasjon er likevel at hun skaper forståelse for enkeltmennesket; det er grunner til at ungdommer, og andre, agerer som de gjør. Ikke døm.

Uforstand
Mye er mørkt i denne historien, som hovedsaklig er sett med Malins øyne. Men Hagerup trekker likevel leseren med, ved å bruke humor. Slik kan vi le, eksempelvis, av foreldrenes tragiske ufølsomhet.

Som da den håpløse, men i og for seg velmenende faren undrer seg over at Malin er en dårlig svømmer:

«Det skulle man ikke ha trodd, sa faren min.
- Man skulle trodd du fløt på flesket.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer