Dritbra om sex og sånn

Morsomt og realistisk om ungdommelig sexfiksering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Bea er 16 år og 9 måneder, og hun er den eneste i klassen som ikke har gjort det. Hun tenker på det hele tida. Da hun blir intervjuet for opptak til en forfatterskole, bare hopper ordet ut av munnen hennes: Sex. SEX!

Petter Næss har i sin nye film «Bare Bea» med stor eleganse og presisjon klart å spinne akkurat den tynne, fine tråden som et ungt liv henger i; blandingen av råbarsk utagering og sårbar usikkerhet. Beas venninner er så skråsikre på når, hvorfor og hvorledes man bør debutere seksuelt, at den mest fremmelige av dem, Mia (Kamilla Grønli Hartvig), iscenesetter en redningsaksjon for stakkars jomfruelige Bea (Kaia Foss). For det er jo fælt, dritdumt og unormalt å være den eneste igjen. Bare Bea, lissom?

Mest for unge

Johan Bogaeus\' manus og Petter Næss\' evne til å treffe riktig toneleie gjør at «Bare Bea» er blitt en film på ungdoms egne premisser. Selv om den handler om sex, sex og sex, må det være galt å gi filmen 15-årssensur. Sannsynligvis burde den heller hatt en øvre aldersgrense på ca. 35 år. Dette er definitivt ikke filmen tenåringsforeldre helst vil se. Men kanskje de bør?

Tenk deg følgende foreldremareritt: Mor og far kommer hjem en sein kveld og finner ikke Bea på rommet. Derimot finner de henne søtt (!) sovende i en kveil av lakener i deres egen dobbeltseng. De smiler godmodig til hverandre og bærer barnet sitt varsomt ned til hennes egen seng.

Lite aner de at Bea nettopp har «gjort det» for første gang. I deres seng. «The Virgin Killer» er selv et uskyldig offer; 19-årige Anders (Kim S. Falck-Jørgensen) er lurt til å gjøre jobben. For det er jo ikke noen vits i å ha en mislykket førstegangsopplevelse med noen man er forelsket i. Og Bea har nettopp fått draget på skolens tøffeste; elevrådsformannen Daniel (Espen Klouman Høiner), og da lønner det seg å stille forberedt, ikke sant?

Sexpress

Logikken blant 16-åringene er sylskarp og uten slingringsmonn, i teorien i hvert fall. At virkeligheten krøller seg til og viser seg litt mindre strømlinjeformet, det vet jo alle som har overlevd tenåras konformitets- og sexpress. Det er med masse humor, varme og akkurat passe realisme at Petter Næss og et ungt, talentfullt skuespillerlag minner oss på det.

«Bare Bea» har ordinær kinopremiere fredag 23. januar.

GRUPPEPRESS: Bea (foran) og den sexfikserte gjengen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer