Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dritkleint dåseshow

Legg Dorthe Skappel, Jon Almaas og Anne Lindmo oppå hverandre, og fyll på med Bjarte Tjøstheim, Håvard Lilleheie og Otto Jespersen den yngre.

FOLKELIG: «Dritseint med Edel» på TV 2, høsten 2014. Henriette Steenstrup som Edel Hammersmark Gjervan. Foto: Espen Solli
FOLKELIG: «Dritseint med Edel» på TV 2, høsten 2014. Henriette Steenstrup som Edel Hammersmark Gjervan. Foto: Espen Solli Vis mer
Kommentar

Dersom du vulgariserer denne blandingen i n'te potens og dynker rikelig med dåsesaft slik at smaken blir absolutely fabulous, da har du høstens humorvinner på TV2: «Dritseint med Edel», talkshowet til den grovkorna Edel Hammersmark Gjervan, i den dyktige Henriette Steenstrups solide skikkelse. Dyrket fram gjennom «Torsdag kveld fra Nydalen».

God og lettbeint folkelig underholdning for retarderte bygdetullinger. Det er fr. Gjervans beskrivelse av programmet der hun skryter av å ha feid over de fleste mannebein på saftigste vis, gjerne hele ishockeylag på en gang. Det gjelder å skrape bort dåseprimen slik at kusesnørret kan fly. Ellers går det mye i fisehull, bollemus og dåselugg. «Fitte» hører ikke med i vokabularet; dåse er programmets fikenblad.

Slik er tonen og vilkårene for gjestene som stiller opp og vil henge med på humoren i de siste dagers hellige tv-underholdning. De settes i pinlige situasjoner med grovheter om størrelse, tilstand og bruksmåter for kjønnsorganer. Gjestene skal også gjette på om fordreide bilder viser dåse eller noe annet. Eller de skal mime for eksempel «vassen dåsefis i fleisen på en random kis». Mens programlederen «kiler meg på spetakkelfjæra» og blotter puppene for sultne barn i Afrika.

Et høydepunkt, eller lavmål, alt etter som en ser det, var kommentaren til et bilde av finansminister Siv Jensen: «Ser dere at hun har rumpehullshud under nesa og viser det internasjonale dåseslikkertegnet»?

Et fast høydepunkt er når fr. Hammersmark Gjervan tenner levende lys og framfører «poetiske perler for enhver anledning». Ifølge Kagge Forlag er hennes «Mine beste dikt» trykt i tre opplag og er årets mest solgte diktbok. (Tekstene er for øvrig skrevet av Steffan Ludvigsen, produsent og manusredaktør i produksjonsselskapet Feelgood Scene og TV, som han gründet sammen med Thomas Giertsen.)

Samme Giertsen har selvfølgelig vært gjest hos fr. Gjervan, sammen med andre profesjonelle humorister som har et show å selge, og noen som har vært, er eller gjerne vil bli talkshow-verter. Men også framstående statsfeminister og «venstreorienterte sutrekjerringer» som Anniken Huitfeldt, leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, og Dagbladets politiske redaktør, Marie Simonsen, har prøvd å være med på leken.

Dagbladet har ikke rykte for å være sart, prippen eller bluferdige, og vi i seniorsegmentet er neppe dåse-showets målgruppe. Men det må være lov å anføre at det er et merkelig signal om humorrikets tilstand at TV2 har suksess med pubertal griseprat som brei underholdning i beste sendetid. Og at det også er en arena for offentlige meningsytrere. Det er like kleint som å være varaordfører på «Farmen». Eller vise skrukken på tv etter Harald Eia.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media