DEBATT

Dritten i kulturen

Har Karl Ove Knausgård og andre forfattere en avføringsfetisj? Eller rommer alt drittpreiket en betimelig advarsel?

DET ER NOE  som gjør at vi mer eller mindre bevisst forsøker å fortrenge at det annerledes, det skitne og upassende, fins. Og det kan få katastrofale følger for den som føler seg uren, skriver kronikkforfatteren og trekker linjer til Karl Ove Knausgårds angrep på den svenske kulturen. Foto: NTB Scanpix
DET ER NOE som gjør at vi mer eller mindre bevisst forsøker å fortrenge at det annerledes, det skitne og upassende, fins. Og det kan få katastrofale følger for den som føler seg uren, skriver kronikkforfatteren og trekker linjer til Karl Ove Knausgårds angrep på den svenske kulturen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Min første var en ung kvinne. Hun sto i resepsjonen i avisen og ventet. Da jeg kom ned, den unge journalisten, rakte hun meg en bunke håndskrevne ark. Jeg vil at du skal lese, sa hun. Jeg gjorde som hun ba om. Hun gråt hele tiden. Det var forvirrende og ubehagelig. Jeg husker ikke lengre ordene, men jeg husker det veldige mørket de formidlet. Dette mørket ga hun skylden for at hun hadde blitt narkoman, og senere mistet omsorgen for sitt eneste barn. Notatene, forvirrede og springende, forklarte også at hun ikke aktet å leve lenger.

Etter hvert ble det flere slike møtermed mennesker som slet med å passe inn. Aldri like skjellsettende, men de beskrev liv som var beslektet. Ofte var det gode grunner til å ikke skrive om dem i avisen. Men historiene satt likevel igjen i meg, og sammen dannet de en ubehagelig fornemmelse:

Det er noe ved måten vi lever på. Det er noe som gjør at vi mer eller mindre bevisst forsøker å fortrenge at det annerledes, det skitne og upassende, fins. Og det kan få katastrofale følger for den som føler seg uren.

Her finnes en parallell til Karl Ove Knausgårds rabulistiske angrep på den svenske kulturen i Dagens Nyheter. Tilfeldighetene ville ha det til at det samme dag sto et intervju på med meg på trykk i Dagsavisen, der jeg ytret noe liknende. Derfor denne utbroderingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.