Dritten på veggen

Det er uansvarlig av PSTs øverste sjef å gi hatet fritt spillerom.

STATSRÅD: Anders Anundsen (Frp)
STATSRÅD: Anders Anundsen (Frp)Vis mer
Meninger

Tonen har hardnet til i debatten om asylsøkerne. Hatefulle og rasistiske kommentarer har fått et voldsomt omfang, særlig på Facebook. PST advarer på bakgrunn av dette om at det kan skje høyreekstreme angrep i Norge.
I en slik situasjon er det skuffende at et medlem av regjeringen, justisminister Anders Anundsen, tillater hatytringer på sin Facebook-side.

Anundsen delte lørdag en artikkel om en demonstrasjon ved et asylmottak. Han skriver at selv om regjeringen gjør så godt den kan, blir det demonstrasjoner fra dem som får hjelp. Han avslutter med et megetsigende prikk-prikk-prikk. Justisministerens innlegg er greit i seg selv, men han må være klar over hva som kommer i kommentarfeltet. Under Anundsens innlegg omtales asylsøkerne som «dritt» og «parasitter». Meldingene ble omtalt i Dagbladet i helga.

Dette er langt over grensa for anstendig debatt. To døgn etter publisering, ligger meldingene fortsatt ute. Uimotsagt.
Justisministeren er ikke juridisk ansvarlig for hva andre skriver på hans Facebook-side. Også Dagbladet har Facebook-sider der ytringene noen ganger går over styr, men meldingene blir slettet når vi blir oppmerksomme på dem. Dagbladets egne debattsider overvåkes nøye. Også Per Sandbergs side har til tider flommet over av hat, men i det siste har han aktivt oppfordret folk om å holde en saklig tone.
Anundsen bør se på regjeringens egen handlingsplan mot voldelig ekstremisme. Der er forebygging av hatretorikk på nett et eget punkt. I fjor gikk statsministeren ut og advarte mot netthatet. Det bør alle politiske ledere gjenta nå.

Selvsagt skal asylsituasjonen debatteres. Det skal være høyt under taket. Det er det i Norge. Men ytringsfriheten har ei grense. Den går ved hat og sjikane. Justisministeren av alle, forventes å vokte denne grensa. Frp får rikelig med statsstøtte, så om ministeren ikke har tid, bør partiet ha råd til å la en informasjonsmedarbeider røkte sidene deres, slette stygge kommentarer og imøtegå feilinformasjon.

Ord er ikke bare ord. Det spiller en rolle hva slags ord man tillater brukt om andre. PST forteller oss at ord kan bli til handling. Da er det uansvarlig av politiets øverste sjef å gi haterne slikt spillerom. Justisministerens og regjeringens jobb må nå være å mane til ro.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.