Drittlandet

Blasfemi og homofili straffes med døden. Utroskap har dødsstraff ved steining for gifte, 100 piskeslag for ugifte. Enkelt tyveri gir amputasjon.

Saudi-Arabia, 20080428:  Utenriksminister Jonas Gahr Støre i Saudi-Arabia.  Her på pressekonferanse med utenriksminister prins Saul al Faisal.  Foto:  Jacques Hvistendahl/Dagbladet
Saudi-Arabia, 20080428: Utenriksminister Jonas Gahr Støre i Saudi-Arabia. Her på pressekonferanse med utenriksminister prins Saul al Faisal. Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer
Meninger

Nei jeg snakker ikke om IS, men vestens allierte Saudi-Arabia. Presteveldet Saudi-Arabia.

Drittlandet Saudi-Arabia!  Jeg leter etter mer presise begreper, men finner lite som er mer passende. Vi snakker om regimet som behandler gjestearbeidere som slaver, damer som eiendom og ikke-muslimer som terrorister.

Bandittstaten Saudi-Arabia! Landets ortodokse islamisme og Shariabaserte rettssystem er så påfallende likt praksisen til den Islamske Stat at det er lett å se at de fungerer utmerket som forbilder. Hvor mye Saudi-Arabia har gjort for å bygge opp IS er det en viss uenighet rundt, men det er i hvert fall åpenbart at regimet har sett gjennom fingrende med opprettelsen av terrororganisasjonen og at rike enkeltpersoner har stått for en relativt tung finansiering av IS og lignende ekstremistgrupper i Midtøsten.

Ekstremistgruppene som altså har fått både tung finansiering ideologisk inspirasjon fra det ideologiske vrakgodset til den Saudi-Arabiske wahabismen er også en stor grunn til at hele regionen er destabilisert, utrygg, kaotisk og ikke minst har sendt millioner av mennesker på flukt.

Hvordan svarer Saudi-Arabia så på kaoset de selv har skapt? Åpner de grensene? Tar de imot flyktninger? Nei de tar imot 0. Null. Ingen.

Det Saudi-Arabia derimot er villig til er å finansiere moskeer i Europa og det er ikke snakk om småtteri. 200 moskeer vil skrekkregimet i Riyadh bygge for syriske flykninger bare i Tyskland. Det er ikke bare skamløst, det er snakk om et helt nytt overgrep.

Vi vet hva slags type moskeer Saudi-Arabia finaniserer. Det er, kort sagt, den verste sorten. Den som lærer opp ungdom i kjønnsapartheid og homohat. Den som mener at menneskerettigheter er en forlengelse av vestlig imperialisme og i hvert fall noe man ikke skal unne ikke-muslimer.  Retningen som står for en av vår tids absolutt mest hatefulle ideologier og gir inspirasjon og engasjement til kommende fremmedkrigere i land etter land. 

Med andre ord nøyaktig den samme reaksjonære og forskrudde ideologien folk har flyktet fra i utgangspunktet. Ikke engang etter å ha satset livet flukt, forlatt hus, hjem, familie og venner skal de slippe den undertrykkende islamismen hvis Saudi-Arabia får viljen sin.

Det er ikke vanskelig å foreslå politiske tiltak, men hva skal man gjøre når det er viljen det står på?

Det er ikke vanskelig å forby Saudisk finansiering av religiøse formål i Europa. Det er ikke komplisert å avslutte våpenhandlene eller redusere investeringene, men Saudi-Arabia er altså en drittstat som politikerne våre liker.Til forskjell fra drittstaten (IS) som politikerne våre ikke liker.

Politikere fra USA og Europa behandler islamistregimet i Saudi-Arabia på en måte som gir ordet servilitet en helt ny betydning. De samme folkene som fører krig mot militante islamister den ene dagen, bryter brød med like gærne islamister den andre.

Noen land er kjipere enn andre, men det virker ofte tilfeldig hvem vesten politikere gjør seg til venns og uvenns med. For oss andre er det heldigvis enklere. Steining er i hvert fall steining i mine øyne.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.