- Drittlei Metallica

Denne uka kommer Metallicas fjerde album på fire år. - Jeg er drittlei. Det er på tide å ta en pause, sier Metallica-sjef Lars Ulrich.

BERLIN (Dagbladet): Den siste uka har Metallicas danske sjef og trommeslager fartet mellom California, Paris, Hamburg og København for å lansere bandets nye album «S&M» (Symphony & Metallica). Fredag slo han seg gjennom en nærmere tre timer lang konsert sammen med Berlinersymfonikerne. Etterpå ble det fest til seks om morgenen, men fyren var like fullt oppe igjen klokka ti for å gjøre intervjuer. Ulrich og co. kan saktens unne seg en pause.

Metallica er 90-tallets mestselgende band. Totalt har de solgt 65 millioner album siden debuten i 1983.

Åtte år etter utgivelsen selger fortsatt bandets selvtitulerte femtealbum mellom 8000 og 12000 eksemplarer i uka, bare i USA.

Middelaldrende

- Fra januar tar vi oss en pause fra Metallica på mellom seks og ni måneder. Vi trenger det nå. De siste tre årene har vært utrolig hektiske. Når du er 22, vil du helst være på veien hele tida, gjøre konserter, knulle og bli drita. Nå er vi blitt kjedelige, middelaldrende menn som trives i studio. James Hetfield (vokalist og låtskriver sammen med Ulrich, red. anm.) og jeg krangler også langt mindre enn før.

- I 1989 sa Bono at U2 ville gå i tenkeboksen for å redefinere seg selv. Nå er dere like store, like etablerte og i like stor fare for å stagnere som U2 var den gangen. Er det nå deres tur til å drømme alt sammen om igjen?

- Jeg var faktisk nær ved å kopiere Bono-sitatet på slutten av konserten i går, men jeg fant ut at det ble litt for dumt. Jo da, tida er moden for at Metallica gjenoppfinner seg selv. Vi trenger å utfordre både oss selv og fansen.

Kommerst

- En del gamle fans mener dere har solgt dere og blitt for kommerse i løpet av 90-tallet. Bryr du deg om kritikken?

- Nei, egentlig ikke. Men det føles godt å bli hatet igjen. Det er litt tilbake til den følelsen vi hadde i gamle dager. Jeg har en pervers glede av å få andre folk forbanna.

- Det slo meg under konserten fredag at samarbeidet foregår helt og holdent på bandets premisser.

- Ja, det stemmer nok. Vi gjør greia vår, vi. Ingen av låtene ble omarrangert for å tilpasses orkesteret.

Dra til helvete

Cliff Burton, Metallica-bassisten som døde i 1986, studerte klassisk musikk på universitetet.

- Det hendte at han tok med et par klassiske skiver til huset som jeg og James delte. Men vi ba ham om å dra til helvete med skivene sine og heller sette på Motörhead, innrømmer Ulrich.

- Hva skal du bruke pauseåret til?

- Hovedprosjektet blir å utvide døgnet til 28 timer. Innen året er omme bør jeg ha klart det. Utover det skal jeg være sammen med familien min, ikke ta telefonen, styre plateselskapet mitt, skrive et filmmanus og bruke en hel masse penger. Og muligens ta en bijobb hos en platebutikk i Arkansas. Jeg må jo for pokker finne ut hvem de 10 000 som kjøper «The Black Album» hver eneste uke er!

1982: Første demo, «Hit the Lights». Tidenes første Metallica-konsert 14. mars.1983: Debutalbumet «Kill 'Em All».1984: Album nummer to, «Ride the Lightning».1986: «Master of Puppets» utgis. Spiller i Norge for første gang. Bassist Cliff Burton dør i en bussulykke i Sverige noen dager seinere.1988: «...And Justice For All». Første album med ny bassist, Jason Newstedt. Ny konsert i Skedsmohallen. Er verdens største ekstrem-metal band.1991: «Metallica», også kalt «The Black Album». Nummer én over hele verden.1994/95: Somler. Får rykte som late, rike superstjerner.1996: Etter fem år kommer det omsider et nytt studioalbum, «Load».1998: Ulrich og Hetfield blir fedre for første gang. Gir ut coveralbumet «Garage Inc.».1999: To konserter med San Francisco Symphony Orchestra og dirigent Michael Kamen tas opp og gis ut på albumet «S&M».

ROER NED: -Fra januar tar banden en pause fra Metallica på mellom seks og ni måneder, sier trommis Lars Ulrich.